Wielerseizoen start met één groot vraagteken: Froome

Wielerseizoen start met één groot vraagteken: Froome
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Met de start van het nieuwe wielerseizoen hangt er nog altijd een prangende vraag boven het peloton: wat gebeurt er met Chris Froome? Het is ruim vier maanden geleden dat de Tourwinnaar tijdens de Vuelta een positieve plas inleverde, maar nog altijd is er geen duidelijkheid over zijn eventuele straf.

Er is niet eens, zo blijkt uit navraag van de NOS, een deadline gesteld aan de informatie die Team Sky moet overhandigen aan de UCI en wereldantidopingagentschap WADA.

Froome mag vooralsnog gewoon aan de start verschijnen van wielerwedstrijden, aangezien de UCI hem niet (tijdelijk) heeft geschorst. Mogelijk verschijnt hij half februari alweer aan de start van een etappekoers.

Hoewel Froome en Team Sky al op 20 september op de hoogte werden gebracht van de grote hoeveelheid salbutamol die werd aangetroffen in zijn urine, kwam het nieuws pas op 13 december naar buiten. De UCI verzocht de Britse formatie om met een verklaring voor de test te komen.

Sky betreurde het feit dat het nieuws naar buiten kwam. Het was volgens de ploeg vertrouwelijke informatie. De ploeg kwam wel met een verklaring. De hoeveelheid salbutamol was een gevolg van astmatische aanvallen. “Chris heeft al sinds zijn jeugd last van astma en gebruikt daar pufjes voor. Het gebruik van salbutamol is toegestaan door het WADA.”

Wachten op tekst en uitleg

Echter, niet de dubbele hoeveelheid die werd aangetroffen. In het verleden werden daar al renners (Alessandro Petacchi, Diego Ulissi) voor geschorst. Froome niet. Hij krijgt de gelegenheid om tekst en uitleg te geven aan de instanties. Buiten de verklaring die Sky in december openbaar maakte, is dit nog altijd niet gebeurd.

Sky is van mening dat er “een grote hoeveelheid factoren kunnen leiden tot een verhoogde concentratie salbutamol”. De ploeg dacht in eerste instantie aan uitdroging of een mogelijke combinatie met voedsel en andere medicatie.

Nierfalen bij Froome?

Volgens de Franse krant L’Equipe onderzoekt de advocaat van Froome, Mike Morgan, nu de mogelijkheid van nierfalen bij Froome. De nieren zouden de hoeveelheid salbutamol niet hebben kunnen verwerken voorafgaand aan de dag van de test, waardoor er een verhoogde concentratie ontstond en dat heeft uiteindelijk geleid tot de dubbele toegestane hoeveelheid salbutamol.

Nog geen test uitgevoerd

De NOS weet dat Sky het verhaal in L’Equipe van dinsdag niet onderschrijft, aangezien de ploeg nog verschillende theorieën onderzoekt. Er is nog geen test uitgevoerd. De verdediging van Froome is nog druk bezig informatie te verzamelen om volgende stappen voor te bereiden.

In de wielerwereld, niet in de laatste plaats in Frankrijk, is het geduld op. Tourbaas Christian Prudhomme roept de UCI op om snel duidelijkheid te verschaffen. Ook steeds meer renners spreken zich uit. “De regels zijn dubbelzinnig. Er is geen geloofwaardigheid meer”, stelt Romain Bardet. “Het wordt onbegrijpelijk voor het grote publiek.”

WADA: geen commentaar

De instanties doen ondertussen niets om transparantie te bieden. Zoals het WADA laat weten: “Het is een lopende zaak, dus geen commentaar.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com