Wie is Jens Stoltenberg?

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De Noor Jens Stoltenberg wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Hij volgt per 1 oktober de Deen Anders Fogh Rasmussen op. Wie is Jens Stoltenberg?

Bruggenbouwer

Minister Frans Timmermans is blij met de nieuwe NAVO-baas. Hij is “een bruggenbouwer, atlanticus en een man die, zoals bleek na de laffe daad van Breivik, in een crisis het hoofd koel weet te houden en tegelijkertijd een warm hart heeft voor de samenleving”, aldus Timmermans.

“Hij is de juiste man voor deze zo belangrijke post”, schrijft Timmermans op zijn Facebookpagina.

Utøya

Stoltenberg was premier van Noorwegen toen Anders Breivik in 2011 een aanslag pleegde in Oslo en een bloedbad aanrichtte op het eiland Utøya. Breivik doodde toen 77 mensen. Met de aanslagen wilde Breivik de partij van Stoltenberg, de Noorse Arbeiderspartij, in haar hart treffen.

Stoltenberg werd geprezen om zijn kalme optreden. “Noorwegen laat zich niet intimideren”, verzekerde hij zijn landgenoten. “Het geweld zal juist worden beantwoord met meer openheid en democratie.”

Later gaf hij aan dat hij net na de aanslagen geen verdriet kon tonen. “Mijn taak was om mensen te troosten, om hen te steunen. Ik huilde pas later. Ik las de kop van ‘s lands grootste dagblad, die luidde: ‘Vandaag zijn we allemaal Jonge Socialisten’. Op dat moment barstte ik in huilen uit.”

Politiek nest

Stoltenberg groeide op in een politiek actieve familie. Zijn vader was minister van Defensie en Buitenlandse Zaken. Zijn moeder was staatssecretaris. Ook zijn vader en moeder waren lid van de Noorse Arbeiderspartij.

Hij is van huis uit econoom en werkte kort bij de Noorse krant Arbeiderbladet. Hij begon al jong aan zijn politieke carrière. Hij was actief in de jeugdbeweging van de partij. Op 21-jarige leeftijd werd hij gevraagd voor een post als staatssecretaris, maar dat ging op het laatst niet door.

Toen hij dertig jaar was, werd hij alsnog staatssecretaris van Economie en Energie. Drie jaar later werd hij minister van Handel en Energie en hij was kort minister van Financiën.

Trans-Atlantische banden

In 2000 werd hij voor de eerste keer premier. Dit kabinet bleef niet lang zitten. Zijn tweede termijn als premier liep van 2005 tot en met vorig jaar, toen hij de verkiezingen verloor.

Tijdens het premierschap van Stoltenberg namen de uitgaven voor defensie toe. Op dit moment is Noorwegen een van de NAVO-bondgenoten met de hoogste defensie-uitgaven. Noorwegen heeft een actieve bijdrage aan verschillende NAVO-operaties, onder meer in Libië.

Stoltenberg is voorstander van nauwe trans-Atlantische banden.

Undercover

Tijdens de campagne voor de verkiezingen van afgelopen jaar ging hij undercover als taxichauffeur om zo de meningen van kiezers te peilen en achter de mening van de kiezer te komen. Achteraf bleken vijf van de veertien klanten betaald te zijn.

In de jaren 90 had hij vaak contact met een Sovjet-diplomaat. Dit contact moest meteen verbroken worden toen duidelijk werd dat deze diplomaat een KGB-agent was. Stoltenberg had zelfs een codenaam bij de KGB, ‘Steklov’.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com