Wereldwijd meer doodstraffen

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Het aantal doodstraffen dat wereldwijd werd uitgevoerd is in 2013 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Amnesty International heeft becijferd dat vorig jaar er minstens 778 executies plaatsvonden, tegen 683 in 2012, schrijft de mensenrechtenorganisatie in een jaarlijks rapport.

China is nog altijd koploper in het aantal executies. Hoeveel mensen precies werden gedood is niet bekend, omdat het aantal wordt gezien als staatsgeheim. Amnesty houdt het erop dat het om duizenden gaat; meer dan in de rest van de wereld bij elkaar. Omdat het precieze cijfer niet bekend is, zijn de Chinese doodstraffen niet meegeteld in het totaalcijfer.

‘Moorddadig’

Iran (zeker 369) en Irak (169) staan op plaats twee en drie. Volgens Amnesty hebben die landen zich in 2013 “van een ongehoord moorddadige kant laten zien”. Zo vermoedt Amnesty dat er in Iran naast de 369 officiële gevallen nog vele honderden mensen in het geheim werden gedood. In Irak kregen veel mensen de doodstraf “onder het mom van vage anti-terrorismewetten”.

In de top-vijf staan verder Saudi-Arabië (70) en de VS (30). In Saudi-Arabië werden vorig jaar ook drie minderjarigen geëxecuteerd.

Publieke executies

De doodstraf werd vorig jaar in 22 landen uitgevoerd. Vier landen (Indonesië, Koeweit, Nigeria en Vietnam) hervatten in 2013 de doodstraf. Europa was vorig jaar voor het eerst sinds 2009 doodstrafvrij, omdat Wit-Rusland geen executie uitvoerde. Dat is het enige Europese land dat de doodstraf voltrekt.

Volgens Amnesty worden de meeste executies uitgevoerd door onthoofding, executie, het vuurpeloton, ophanging en dodelijke injectie. In Iran, Noord-Korea, Saudi-Arabië en Somalië vonden publiekelijke executies plaats.

Amnesty wijst erop dat steeds meer landen de doodstraf afschaffen: in 1994 waren er nog 37 landen, tegenwoordig 22. “Het algehele beeld is dat op mondiaal niveau juist vooruitgang wordt geboekt bij het terugdringen van de doodstraf. De overgrote meerderheid van deze zinloze moorden door de staat vindt plaats in een handvol landen.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com