“Vragen om vertrouwen niet genoeg”

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

“Nucleaire veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid en dat wordt nog niet door iedereen erkend”, zegt de Amerikaanse oud-senator Sam Nunn. Hij is een van de meest vooraanstaande autoriteiten op het gebied van nucleaire veiligheid en ontwapening en heeft een duidelijke mening over de NSS-top, die maandag begint.

Nunn is directeur van de Nuclear Threat Initiative en brengt een jaarlijkse index uit, die landen rangschikt op nucleaire veiligheid. Van de 25 landen met gevaarlijk nucleair materiaal staat Nederland op een zevende plaats; de Verenigde Staten op plaats twaalf.

Waarom is het belangrijk dat deze top plaatsvindt?

“We moeten zorgen dat nucleair materiaal niet in verkeerde handen kan vallen. Tot voor kort was deze dreiging minimaal, aangezien maar een paar landen hier toegang tot hadden. Tegenwoordig bezitten 25 landen nucleaire materialen die bruikbaar zijn voor het maken van kernwapens. Daarnaast is er door het internet meer gedeelde kennis om zo’n kernwapen in elkaar te zetten. Dus voor het eerst in de geschiedenis zijn individuen en kleine groeperingen in staat zijn om een massavernietigingswapen te maken.”

Wat wil men met deze top bereiken?

“Het belangrijkste is dat er een systeem wordt bedacht waardoor landen op wereldniveau samenwerken aan nucleaire veiligheid. Elk land zegt individueel genoeg hieraan te doen, maar dat is niet waar. Nucleaire veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid en dat wordt nog niet door iedereen erkend. Vragen om vertrouwen is simpelweg niet genoeg. Landen moeten verantwoording afleggen en internationaal gaan samenwerken in de strijd tegen nucleair terrorisme.”

U maakt een jaarlijkse ranglijst over nucleaire veiligheid. Waarom is dit belangrijk?

“Deze index geeft objectief aan hoe goed een land het doet met betrekking tot nucleaire veiligheid. Het laat vooral zien dat elk land nog veel werk te verzetten heeft. Daarnaast hopen we dat het burgers bewust maakt van de nucleaire veiligheid in eigen hun land. Uiteindelijk gaat dit ook om hun veiligheid en toekomst.”

De Verenigde Staten zijn een middenmotor. Hoewel de NSS een Amerikaans initiatief is, heeft het land twee belangrijke verdragen hierover nog steeds getekend. Hoe kan dat?

“De regering-Obama heeft beloofd deze verdragen te ratificeren, maar het Congres heeft duidelijk zijn prioriteiten ergens anders liggen. Ik geef het Congres een laag rapportcijfer. Mijn oud-collega’s moeten aan het werk. Het is teleurstellend en toont aan dat ook in de VS nog veel te verbeteren valt.”

Vlak voor deze top heeft Amerika de begroting voor nucleaire veiligheid met een kwart verlaagd. Wat is uw mening hierover?

“Terwijl we in de begroting voor nucleaire veiligheid knippen, trekken we wel miljarden dollars uit voor het ontwikkelen van een nieuw kernwapen waar niemand op zit te wachten. Ik vind dat onlogisch en wat mij betreft toont het een gebrek aan leiderschap aan.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com