“Vitesse mocht geen kampioen worden”

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De één neemt de beschuldiging wel serieus, een ander moet erom lachen. Voor Vitesse-directeur Joost de Wit was de uitlating van oud-eigenaar Merab Jordania (“I cut off your fingers”) voldoende om bij de politie aangifte van bedreiging te doen.

Vandaag komt Jordania in De Telegraaf met zijn kant van het verhaal. Hij geeft wel meteen toe dat hij zoiets richting De Wit geroepen heeft, omdat die op de website wilde schrijven dat Vitesse geen kampioen hoefde te worden. “Ik wilde wél kampioen worden. Dat document mocht er van mij niet uit. Daar ging het allemaal om”, zegt Jordania in het interview.

De voormalig eigenaar van Vitesse nuanceert zijn uitspraak wel meteen. “Tegen ons hoofd scouting Ted van Leeuwen heb ik vorig jaar wel twintig keer geroepen: Ted, als je nou niet ophoudt over die speler dan hak ik je hoofd eraf. Maar het hoofd van Ted zit er nog steeds op hoor en mijn relatie met hem is ook nog steeds uitstekend.” Om daar aan toe te voegen: “Elk land heeft toch zijn uitdrukkingen? Bovendien heb ik koning Willem-Alexander en Máxima, koning Juan Carlos en andere koningen ontmoet. Ik ben bij de paus in het Vaticaan geweest. Denk je dat je in die kringen komt met een verkeerd cv? En die koningen hebben al hun vingers nog.”

Geen kampioen

Jordania wilde heel graag kampioen van Nederland worden met Vitesse, maar dat hielden ze bij Chelsea tegen”, onthult hij. “Ambitie is prima, maar Vitesse mag niet bij Chelsea in de Champions League komen.” Volgens de regels van de UEFA is het verboden dat er twee clubs met één eigenaar in dezelfde competitie uitkomen. Op papier is Alexander Tsjigirinski grootaandeelhouder van de club, een vriend van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. In de praktijk, stelt Jordania, is Chelsea de baas over de club uit Arnhem.

Fred Rutten

Het is volgens Jordania ook de reden geweest waarom Fred Rutten opstapte als trainer van Vitesse. “Die wist in januari 2013, een halfjaar voor zijn vertrek, al dat hij geen kampioen mocht worden met Vitesse. In die winter hadden we het gevoel dat er nog één speler bij moest komen om voor de titel te gaan. Die ene speler was Kelvin Leerdam. De transfer leek in kannen en kruiken, maar toen greep Chelsea in. We mochten niet te sterk worden. Ik kon dat op dat moment niet aan Fred uitleggen. Ik moest de club en ‘Londen’ dekken. Het zorgde voor veel spanning en chaos. Fred was boos en we verloren in die periode zeven punten. Weg kampioenschap.”

Wilfried Bony

Ook Wilfried Bony vormde een bedreiging, zegt Jordania. “Ik wilde Bony nog zes maanden in Arnhem houden. Ik had daar zelfs contact over met Michael Laudrup, de trainer van Swansea. Ik zei dat het beter was als hij hem pas in de winter erbij zou nemen. Dan kon Vitesse ook sterk aan het seizoen beginnen. Maar Joost de Wit stond al met de contracten klaar, Bony moest worden verkocht.”

Ruzie

Met trainer Peter Bosz en zijn assistent Hendrie Krüzen en Albert Capellas wilde Jordania gewoon weer proberen om kampioen te worden. De club stond ook eerste toen Jordania rond de kerst moest vertrekken. In die periode onstonden ook al botsingen met directeuren Joost de Wit, Mo Allach en Peter Gansler. Vitesse huurde een hip reclamebureau, dat samen met De Wit naar buiten wilde brengen dat Vitesse niet voor de landstitel ging, maar tevreden was met een bescheiden ambitie. Dat ging Jordania te ver, omdat hij altijd had geroepen dat de club voor de titel zou gaan. Hij zei tegen De Wit: “Dat kun je niet maken. Ik ben geen man van iets roepen en dan iets anders doen. Joost ging mijn ambities terugschroeven. Ik weet nu waarom. Hij deed alles wat ‘Londen’ hem instrueerde.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com