Videoscheidsrechter vanaf volgend seizoen in eredivisie

Videoscheidsrechter vanaf volgend seizoen in eredivisie
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Met ingang van volgend seizoen wordt bij alle wedstrijden in de eredivisie gebruikgemaakt van de videoscheidsrechter. Daar hebben alle betaaldvoetbalclubs maandag tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering van de KNVB mee ingestemd.

De kosten bedragen 1,7 miljoen euro per seizoen. De KNVB draait de eerste twee seizoenen op voor de kosten van de videoscheidsrechters. Het is de bedoeling is dat daarna ook de clubs gaan bijdragen.

De nationale voetbalbond experimenteerde de afgelopen seizoenen al met videoscheidsrechters die beslissingen nemen over doelpunten, rode kaarten en strafschoppen. Hij mag ook beoordelen of de juiste speler een kaart heeft gekregen.

‘Maakt voetbal eerlijker’

Aan het besluit is een lang traject van testen voorafgegaan. De videoscheidsrechter werd bijvoorbeeld uitgeprobeerd bij het duel om de Johan Cruijff Schaal, in het KNVB-bekertoernooi en in de play-offs. “Daarom zijn we ook zo blij dat we volgend seizoen kunnen beginnen”, lichtte directeur betaald voetbal Eric Gudde toe.

“Het maakt het voetbal veel eerlijker. Dat wijzen alle cijfers ook uit. Daarom is het ook mooi dat de clubs unaniem voor de komst van videoscheidsrechters hebben gestemd.”

Volgend seizoen wordt de video-arbiter bij in totaal 324 wedstrijden ingezet. Naast de 306 eredivisieduels wordt hij onder meer ook gebruikt in de play-offs voor Europees voetbal en de duels om de KNVB-beker vanaf de kwartfinales.

IFAB

De KNVB kan de videoscheidsrechter invoeren, omdat de leden van de internationale spelregelcommissie IFAB begin maart unaniem hebben ingestemd met de komst van het hulpmiddel. De videoscheidsrechter wordt internationaal betiteld als het VAR-systeem.

Bonden en competities mogen sindsdien permanent gebruikmaken van het systeem. Eerder moest daarvoor nog dispensatie worden aangevraagd.

In de Bundesliga, Serie A en Portugese competitie is de videoscheidsrechter dit seizoen al actief. Hij gaat in het volgende voetbaljaar ook op het hoogste niveau in Spanje, Frankrijk en België aan de slag. Ook tijdens het WK in Rusland zal gebruik worden gemaakt van videoscheidsrechters.

Het is voor bonden niet verplicht om de VAR te gebruiken. Wereldvoetbalbond FIFA en de IFAB laten de keuze aan de nationale bond zelf. De Engelse FA vindt bijvoorbeeld dat het systeem nog verbeterd moet worden.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com