“Tribunaal orgaanhandel Den Haag”

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Door correspondent Joost van Egmond

Den Haag kan zich opmaken voor nog een oorlogsrechtbank. Diplomaten vertellen het Servische persbureau Tanjug dat de stad gekozen is als standplaats voor een rechtbank die verdachten van orgaanhandel in Kosovo moet berechten.

Leiders van het voormalige Kosovo-bevrijdingsleger worden al jaren beschuldigd van orgaanhandel. Zij zouden tijdens en na hun strijd tegen Servië gevangenen hebben gedood en beroofd van hun organen om die op de zwarte markt te verkopen.

Vier jaar

Onder anderen de voormalige hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-tribunaal, Carla del Ponte, en Dick Marty, speciaal onderzoeker van de Raad van Europa, zeggen dat daar geloofwaardige aanwijzingen voor zijn.

De genoemde leiders, onder wie de huidige Kosovaarse premier Hashim Thaci, ontkennen stellig. Om de kwestie tot de bodem uit te zoeken is een speciaal onderzoeksteam ingesteld, met steun van de EU en de VS.

Onder leiding van de Amerikaanse aanklager John Clint Williamson zoekt dat team al bijna vier jaar naar bewijzen van de illegale orgaanhandel. Het team kan nog niet zeggen wanneer hun werk klaar is.

Volgens de bronnen van Tanjug zou dat in juni moeten zijn. Vandaar dat nu al is gekozen voor een standplaats van de speciale rechtbank die eventuele aanklachten moet behandelen.

Geen nieuwe zaken

Den Haag heeft grote ervaring met dergelijke zaken. Het is de zetel van het Internationaal Strafhof, dat de zwaarste misdaden moet berechten. Ook huist aan de Churchilllaan het Joegoslavië-tribunaal, opgezet om misdaden tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië te berechten.

De orgaanhandelzaak kan daar niet voorkomen, omdat het tribunaal binnenkort sluit en al jaren geen nieuwe zaken meer aanneemt.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com