Succescoach in Afrika, maar leidt Renard Marokko naar stunt?

Succescoach in Afrika, maar leidt Renard Marokko naar stunt?
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De man die Marokko moet inspireren tot een wederopstanding na de nederlaag tegen Iran, is een Fransman met een lange staat van dienst in het Afrikaanse voetbal.

Al ruim tien jaar struint Hervé Renard het continent af. Vanaf 2016 is hij bondscoach van Marokko. En met succes. Maar nu staat hij voor een van de lastigste klussen in zijn loopbaan. Renard heeft een wonder nodig tegen Portugal en Spanje om alsnog de achtste finales van het WK te halen met de ‘Leeuwen van de Atlas’.

Zambia, Angola, Algerije, Ivoorkust, Marokko. De lijst van Afrikaanse landen die Hervé Renard sinds 2008 onder zijn hoede heeft gehad is omvangrijk. Juist die ruime ervaring maakt hem zo’n goede coach, stelt Yassir Marash, verslaggever bij beIN Sports (Middle East-North Africa).

“Het is heel anders dan in Europa. De omstandigheden zijn volkomen anders. De velden waarop je speelt, de stadions, de spelers tegen wie je speelt.”

Een coach in Afrika moet kunnen omgaan met het onbekende. “Het kan zomaar zijn dat je tegen Lesotho moet spelen. Een team waar je niets van weet, een land waar je niets van weet. Dat maakt het werken erg moeilijk. Waarschijnlijk is het in Afrika daardoor het lastigst om je te kwalificeren voor het WK.”

Renard moet over veel improvisatievermogen beschikken. Al is het maar vanwege de lange, vaak logistiek ingewikkelde reizen. “Als je een wedstrijd in Ghana speelt, moet je eerst met het vliegtuig naar Europa, en dan weer door naar Ghana. En als je daar in een klein stadje speelt, heb je nog een binnenlandse vlucht.”

Dat probleem is trouwens ondervangen. De Marokkaanse bond heeft tegenwoordig een eigen jet om de selectie te vervoeren naar alle uithoeken van Afrika.

Renard: kampioenenmaker in Afrika

Renard – opgeleid door Claude Le Roy, nog zo’n avontuurlijk ingestelde coach – staat bekend als een coach die discipline hoog in het vaandel heeft staan. De Fransman deinst er niet voor terug populaire spelers buiten zijn selectie te laten, zoals hij begin 2017 met Hakim Ziyech deed tijdens de Afrika Cup.

Het leidde tot een maandenlang slepend conflict. Maar sinds een verzoeningsgesprek in de zomer is alles weer pais en vree. Inmiddels spreekt Renard lovende woorden over de Ajacied.

De aanpak van Renard blijkt in Afrika een garantie voor succes. Met Gambia (2012) en Ivoorkust (2015) won hij de Afrika Cup. En hij leidde Marokko naar het eerste WK in twintig jaar.

Vooral de zege met Gambia maakte indruk op Marash. “Hij deed het met spelers die allemaal in Gambia speelden. Ze versloegen Ivoorkust dat speelde met sterren als Drogba. Hij speelt in op de mentaliteit van de spelers. Hij laat ze geloven in zichzelf.”

Die kwaliteit zal Hervé Renard ook nu moeten inzetten, wil Marokko zich revancheren voor de nederlaag tegen Iran. De coach weet zich gesteund door de verrassende zeges van Japan, Mexico en Senegal op het WK.

De boodschap van Renard is duidelijk: “We hebben een team vol professionals, die vaker een wedstrijd hebben verloren. Het is nu zaak om weer op te staan.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com