SP: Aldel had gered moeten worden

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De Groningse SP-lijsttrekker Jimmy Dijk zei dat er met wat overheidssteun wel degelijk perspectief voor Aldel was geweest. Hij wees erop dat het kabinet Nedcar wel heeft gesteund. “En kijk: de opdrachten stromen binnen en de banen blijven behouden. Met een klein beetje steun had dat ook bij Aldel gekund”, zei hij in de discussie over de werkgelegenheid in het NOS-verkiezingsdebat.

De Groningse VVD-wethouder Joost van Keulen vindt niet dat de overheid het faillissement van Aldel in Delfzijl had moeten voorkomen. Groningen kan volgens hem beter inzetten op moderne ondernemingen met meer perspectief.

Van Keulen en D66-lijsttrekker Jetze Luhoff benadrukten dat de banen van de markt moeten komen. De overheid moet voorwaarden creëren, bijvoorbeeld door verstikkende regels te schrappen en het aantal koopzondagen uit te breiden. Dijk zei dat de meeste ondernemers dat laatste juist niet willen. Volgens hem profiteren de grote winkelketens van meer koopzondagen en gaan kleine ondernemers eraan ten onder.

Niks mis

Bij de landelijke politici ging de discussie over de vraag of de banen vooral van het bedrijfsleven moeten komen, zoals VVD en D66 vinden, of van de overheid, zoals GroenLinks vindt. VVD-fractieleider Zijlstra zei dat de lasten op den duur omlaag moeten, en D66-leider Pechtold herhaalde dat hij hier volgend jaar al wil mee beginnen.

Maar GroenLinks-fractieleider Van Ojik is tegen een algemene lastenverlaging. Volgens hem moeten energie en ruimte meer worden belast en arbeid minder. Hij vindt dat de overheid wel degelijk voor banen kan zorgen, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. “Als je er goede dingen mee doet, is er niets mis met meer geld uitgeven”.

Corporaties

Roemer brak een lans voor het SP-plan om de woningcorporaties geen heffing op te leggen, maar een verplichting om te investeren. Volgens hem levert dat 80.000 banen op in de bouw.

PvdA-leider Samsom gelooft daar niet in. Volgens hem is er veel geld bij de corporaties te winnen als ze de bureaucratie aanpakken.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com