Sojoez op weg naar ISS vertraagd

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Een Sojoezcapsule die onderweg is naar het ISS heeft vertraging opgelopen. De capsule is gisteravond gelanceerd en had binnen zes uur moeten arriveren bij het ruimtestation, maar doet er nu bijna twee dagen langer over. De oorzaak is een mislukte koerswijziging.

De Sojoez moet nu 34 keer om de aarde cirkelen om goed uit te komen bij het ISS, in plaats van vier keer.

Aan boord zijn twee Russen en een Amerikaan. De drie zijn volgens NASA niet in gevaar. Er is meer dan genoeg voedsel en zuurstof om het vele dagen uit te houden in de Sojoez.

Fast-track

In het verleden deed de capsule er altijd twee dagen over om het ISS te bereiken. Pas sinds vorig jaar volgt het ruimtevaartuig de nieuwe ‘fast-track’-route. Door een serie raketstoten is de reisduur dan veel korter.

Met een van die raketstoten ging het gisteravond mis. De Russische vluchtleiding liet weten dat de koerswijziging “niet zoals gepland” had plaatsgevonden. De vluchtleiding analyseert nu de gegevens die het ruimtevaartuig naar de aarde stuurt.

Volgens een Russische woordvoerder heeft het probleem te maken met een mankement in het oriëntatiesysteem van de Sojoez. Waarschijnlijk gaat het om een softwareprobleem, maar ook de mogelijkheid van een mechanisch defect wordt onderzocht.

Ruimtepakken uit

Volgens de vluchtleiding gaat het goed met de astronauten. Ze zijn bezig de baan van de capsule aan te passen en ze hebben hun ruimtepakken uitgetrokken nu de vlucht langer duurt. Zonder de pakken hebben ze meer bewegingsvrijheid.

Het probleem met de Sojoez komt op een moment dat de spanningen tussen de VS en Rusland hoog oplopen vanwege de crisis in Oekraïne. NASA-directeur Charles Bolden heeft de afgelopen weken meermalen gezegd dat die spanningen geen enkele invloed hebben op de samenwerking in de ruimte.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com