Serviërs kiezen niet massaal

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Door correspondent Joost van Egmond

De parlementsverkiezingen in Servië verlopen vooralsnog rustig. De opkomst was halverwege de middag beduidend lager dan bij de vorige verkiezingen, maar de stemlokalen zijn nog tot 20.00 uur vanavond open. Een voorlopige uitslag volgt later in de avond.

Grote onregelmatigheden zijn er niet, al kregen enkele kiezers toegangsbewijzen voor het populaire muziekfestival Exit aangeboden in ruil voor hun stembiljet. De festivalorganisatie waarschuwt dat die kaarten vals zijn.

De partij van premier Aleksandar Vucic, de SNS, staat al maanden bovenaan in de peilingen. De voormalige radicale nationalisten zijn tegenwoordig voor aansluiting bij de Europese Unie. Campagneposters tonen Vucic steevast met de EU-vlag op de achtergrond.

De vraag in deze verkiezingen is dan ook niet óf Servië EU-lid moet worden, maar wie de beste papieren heeft om dat proces uit te voeren. Het land onderhandelt sinds begin dit jaar over toetreding tot de EU.

Uitverkoop

Als Servië wil toetreden moeten de komende vier jaar moeilijke beslissingen worden genomen, onder meer over de relatie met Kosovo. Ook moeten er economische hervormingen worden doorgevoerd.

Opiniepeilingen geven aan dat de meeste kiezers denken dat dit bij Vucic in goede handen is. De meer liberale oppositie die het toetredingsproces ooit in gang zette, is in diskrediet geraakt door corruptieschandalen en onderlinge ruzies.

Veel conservatieve Serviërs zijn sceptisch over de EU. Met zijn verkiezingsmotto Op eigen kracht probeert Vucic hen ervan te overtuigen dat toetreding geen “uitverkoop van het Servische belang” is.

Joegoslavië-tribunaal

Ook zijn nationalistische achtergrond helpt daarbij. In de jaren 90 was Vucic nog een volgeling van de radicale agitator Vojislav Seselj, die nu voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag terechtstaat.

Een kleine zeven miljoen Serviërs, ook in Kosovo, kunnen hun stem uitbrengen, maar de verwachting is dat slechts een kleine meerderheid dat ook daadwerkelijk gaat doen.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com