Servië pakt beruchte cocaïnebaas

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Door correspondent Joost van Egmond

Darko Saric, een van de beruchtste namen uit de cocaïnehandel, is gearresteerd en overgebracht naar Servië. Dat land wil hem berechten voor drugshandel en het witwassen van tientallen miljoenen euro’s.

Volgens geruchten is Saric opgepakt in Latijns-Amerika, en vervolgens via Montenegro naar Servië gevlogen. Later vandaag maakt de Servische regering meer details bekend.

Saric was altijd een schimmige investeerder, in zijn geboorteland Montenegro bekend als de ‘anonieme miljardair’. Hij kwam vijf jaar geleden internationaal op de kaart te staan toen zijn naam werd verbonden aan de vondst van twee ton coke op een schip voor de Uruguyaanse kust.

Nederlandse link

Zijn voornaamste smokkelroute zou lopen van Latijns-Amerika naar de Balkan, en vandaar door naar klanten in de rest van Europa. Het witwasssen van Saric’ fortuin zou voor een groot deel via Nederlandse postbusfirma’s zijn gegaan. Vorig jaar lekten Servische politieagenten een rapport dat stelde dat Saric maar liefst 1,7 miljard euro zou hebben rondgepompt via Nederland.

Of aanklagers dat hard kunnen maken, is een tweede. De aanklacht is vooralsnog bescheidener. Die spreekt van tientallen miljoenen, vooral geïnvesteerd in horecabedrijven.

De arrestatie is een grote opsteker voor de aanstaande premier van Servië, Aleksandar Vucic. Die won zondag met overmacht de verkiezingen, grotendeels door zijn harde aanpak van corruptie. Vucic heeft Saric geregeld als zijn belangrijkste doelwit bestempeld.

Media in Servië speculeren volop over welke politici Saric al die jaren geholpen hebben.

Vorig jaar werd de Servische premier Dacic ernstig in verlegenheid gebracht toen bleek dat hij contact heeft gehad met een verdachte kennis van Saric. De premier zegt nooit op de hoogte te zijn geweest van de verdenkingen rond die man.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com