Rusland: Krim-kunst moet terug

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De Russische Tweede Kamer, de Doema, heeft zich nu ook gemengd in de discussie over de kostbare voorwerpen van De Krim, die op dit moment in Amsterdam worden tentoongesteld. Voorzitter Narisjkin zegt dat de Doema erop staat dat de objecten worden teruggeven aan de musea die ze hebben uitgeleend.

Eerder liet het Russische ministerie van Cultuur al weten zich zorgen te maken over de voorwerpen en ook de directeur van de Hermitage in Sint-Petersburg uitte in de media zijn ongerustheid.

Tentoonstelling

Sinds 7 februari is in het Allard Pierson Museum in Amsterdam de tentoonstellingDe Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee te zien. Door de inlijving van De Krim bij Rusland is tussen Moskou en Kiev onenigheid ontstaan over wie eigenaar is van de archeologische vondsten.

Het archeologische museum van de Universiteit van Amsterdam heeft morgen overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken over het getouwtrek rond de kunstvoorwerpen.

Musea

Het Allard Pierson Museum heeft de tentoonstelling samengesteld met topstukken uit vijf musea die voor het begin van de expositie allemaal Oekraïens waren. Maar de situatie is ingrijpend veranderd. Vier musea die hebben meegewerkt zijn gevestigd op de Krim, dat nu is ingelijfd door Rusland. Eén museum staat in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.

Rusland en Oekraïne zijn nu verwikkeld in een ruzie wie de kunstvoorwerpen krijgt.

Objecten

Onder de voorwerpen die zijn uitgeleend bevinden zich veel gouden objecten, zoals juwelen, een zwaardschede en een pronkhelm.

Het schiereiland heeft volgens het Amsterdamse museum een rijke historie en dat heeft geleid tot veel bijzondere voorwerpen op de tentoonstelling. De Grieken koloniseerden het gebied al in de zevende eeuw voor Christus. De Krim en de Zwarte Zee fungeerden eeuwenlang als kruispunt voor handel tussen Europa en Azië. Zo is er ook een Chinees lakkistje dat in de Romeinse tijd via de Zijderoute op de Krim terecht is gekomen.

Teruggave

Het museum in Amsterdam zegt dat de voorwerpen na afloop van de tentoonstelling op 31 augustus zeker teruggaan. De vraag is alleen waar de objecten naartoe gaan. De overeenkomsten voor de bruiklenen zijn lang voor de politieke onrust in Oekraïne en de machtswisseling op de Krim afgesloten.

Juristen van de Universiteit van Amsterdam en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn bezig een oplossing te vinden voor de situatie.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com