PS verliest fors in Franse steden

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk zijn voor de Parti Socialiste van president Hollande uitgedraaid op een forse nederlaag. Veel burgemeestersposten gaan naar de conservatieve oppositiepartij UMP.

Volgens de eerste resultaten wordt in meer dan 140 plaatsen met meer dan 10.000 inwoners de socialistische burgemeester verruild voor een conservatieve. Parijs en Lyon blijven wel in handen van de socialisten.

Front National

Kandidaten van het rechtse Front National hebben in zeker tien plaatsen gewonnen. De partij van Marine Le Pen deed in een beperkt aantal gemeenten mee. “Niemand kan ontkennen dat dit een enorme overwinning is”, zei Le Pen.

Bij de eerste ronde van de verkiezingen vorige week verzekerde het Front zich al van de macht in het noordelijke stadje Hénin-Beaumont.

Historische lage opkomst

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat in voorlopige cijfers de socialistische partijen uitkomen op 40,6 procent van de stemmen en de centrumrechtse oppositie op 45,9 procent.

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen was met 52,4 procent historisch laag. Vorige week stemden tijdens de eerste ronde van de verkiezingen zelfs meer mensen, 54,7 procent.

Einde Ayrault?

De verkiezingen zijn een belangrijke graadmeter voor president Hollande en zijn beleid. Volgens Franse media zal Hollande vanwege het verlies premier Ayrault en enkele ministers vervangen.

Premier Ayrault liet gisteravond laat weten dat de uitslag een nederlaag is voor de regering. Hij zei zich daar medeverantwoordelijk voor te voelen.

Parijs

De Franse hoofdstad krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Anne Hidalgo won namens de Parti Socialiste in Parijs. Ze wil het beleid van haar voorganger Bertrand Delanoë voortzetten.

Hidalgo was sinds 2001 loco-burgemeester onder Delanoë. Ze wil de luchtvervuiling in Parijs bestrijden door het motorverkeer terug te brengen er het gebruik van openbaar vervoer te bevorderen.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com