Partijen strijden om grote steden

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De gemeenteraadsverkiezingen beloven in de grote steden erg spannend te worden. De kanshebbers per stad verschillen flink als we de peilingen mogen geloven. Hieronder een overzicht:

Rotterdam

In Rotterdam stevent Leefbaar Rotterdam op een overwinning af. De vraag is alleen met hoeveel zetels verschil dat zal zijn. TNS Nipo denkt dat Leefbaar met zes tot acht zetels verschil gaat winnen. Leefbaar staat in die peiling nu op vijftien à zestien zetels, terwijl de PvdA het met acht à negen zetels moet doen.

Op dit moment hebben beide partijen veertien zetels en vormt de PvdA een college met VVD, D66 en CDA. Als Leefbaar de grootste wordt, mag het bij de formatie van een nieuw college het initiatief nemen. En hoewel Leefbaar en de PvdA samenwerking niet honderd procent uitsluiten, zeggen beide partijen dat de kans daarop klein is.

Den Haag

De PVV lijkt in Den Haag de belangrijkste concurrent van de PvdA te zijn voor de nummer-éénplek. Volgens de peiling van TNS Nipo zou de PVV goed zijn voor zeven of acht zetels, net als de PvdA.

In 2010 veroverde de PVV negen zetels, maar door ruzies en afsplitsingen zijn er nog maar vijf over. De vraag is of de lijst van oud-PVV-Kamerlid Richard de Mos in staat is om stemmen van de PVV af te snoepen. Van D66 wordt verwacht dat de huidige zes zetels minstens behouden blijven.

Utrecht

In Utrecht wordt het heel spannend. De afgelopen vier jaar was GroenLinks daar de grootste partij met tien zetels, eentje meer dan PvdA en D66. Als GroenLinks en PvdA zetels verliezen, kan D66 zo maar eens de grootste partij worden.

Amsterdam

In de hoofdstad heeft de PvdA nu met veertien zetels nog een riante voorsprong op de nummer twee. Dat is coalitiegenoot VVD, met acht zetels. De PvdA is in Amsterdam al meer dan 60 jaar de grootste met gemiddeld vijftien zetels, maar de vraag is of dat zo blijft.

De afgelopen tijd bleef D66 (nu zeven zetels) de sociaaldemocraten in de peilingen voor. In de jongste peiling scoren beide partijen elf zetels.

Bekijk de huidige politieke verhoudingen in de grote steden in dit diagram. Hierin zijn alleen de partijen meegenomen die in alle steden meedoen.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com