“Pakistans kernwapens zijn veilig”

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Door correspondent Lucas Waagmeester

Pakistan weet beter dan andere landen hoe nucleaire installaties te beveiligen. Omdat het land al sinds 2001 onder druk staat van terroristen, is er meer ervaring opgedaan dan elders.

Dat zegt de Pakistaanse Maria Sultan, hoofdonderzoeker van het Instituut voor Strategische Studies in Islamabad. Ze is deze week bij de ‘Nuclear Security Summit’ (NSS) in Den Haag. Naar eigen zeggen vooral om iets te brengen: “Pakistan heeft veel ervaring en kennis te delen.”

Terroristen

Wie denkt aan Pakistan en nucleaire technologie, denkt vooral aan de grote hoeveelheid terroristen die daar actief zijn. En aan het gevaar dat die terroristen in een ontwikkelingsland als Pakistan aan de haal gaan met nucleair materiaal.

Maar volgens Sultan is dat onterecht. “Het nucleaire materiaal van Pakistan heeft een van de beste veiligheids-standaarden ter wereld. Dat zeg ik niet alleen, dat zegt ook het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA)in Geneve.

Het IAEA meldde na een bezoek in maart dat Pakistan “al sinds de oprichting van het Agentschap zeer nauw samenwerkt met de IAEA op het terrein van nucleaire veiligheid”.

Trots

Wat vaststaat, is dat er weinig landen zijn waar de bevolking zich zo bewust is van z’n nucleaire technologie als in Pakistan. Vraag het aan de winkelier op de hoek, een groepje scholieren of een vrachtwagenchauffeur, iedereen heeft meteen een verhaal. Dat steevast vooral gaat over trots.

“Als natie willen wij vertellen dat we niet zwak zijn; we hebben de atoombom, we hebben raketten”, zegt Shakeel Ahmad, terwijl hij een 4 meter lange kernraket op de vrachtwagen van een klant schildert.

Ahmad leeft met zijn schildersbedrijfje volledig van het beschilderen van vrachtwagens. Onder deze ‘truck-artists‘ is de Pakistaanse kernraket een van de populaire afbeeldingen. “Chauffeurs vragen er vaak om. Ze reizen naar onze buurlanden en laten zo zien dat Pakistan een machtig land is.”

Tank

Op de Quaid-i-Azam universiteit in Islamabad komt een groepje studenten net uit een college over nucleaire proliferatie; de verspreiding van kernwapens over de wereld. Ze studeren aan de vakgroep Nucleaire Technologie. Ook hier zijn ze trots, en weten ze zeker dat Pakistans nucleaire kennis veilig is.

“De terroristen kunnen nog niet eens een kogel zelf maken, wat moeten zij met nucleair materiaal?”, vraagt Hira Shaukat. “De Taliban vechten al veertien jaar tegen de regering van Pakistan,” zegt Hira’s studiegenoot Nisar Ahmed, “ze hebben nog niet eens een tank veroverd. Hoe denk je dat ze dan een kernraket gaan buit maken?”

Kwetsbaar

Westerse landen waar ze geen atoombom hebben, maar wel nucleair materiaal, zijn volgens onderzoeker Maria Sultan veel kwetsbaarder dan Pakistan. Juist daar moeten ze zich bewuster worden van de dreiging van terroristen. Met die boodschap is Sultan deze week in Den Haag.

Nederland is zo’n land. “Ja, bij jullie is minder aandacht voor nucleaire veiligheid, omdat jullie geen terreur of diefstal van nucleair materiaal verwachten. Wij verwachten dat wel, iedere dag.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com