Oudste kankergeval ooit gevonden

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Britse archeologen hebben in Afrika de oudste kankerpatiënt ooit gevonden. Een man die 3200 jaar geleden leefde in het huidige Sudan had een vergevorderde vorm van de ziekte.

Het graf van de man, die tussen de 25 en 32 jaar oud moet zijn geweest, werd vorig jaar gevonden bij een archeologische opgraving zo’n 750 kilometer ten noorden van de hoofdstad Khartoum. Uit zijn gekleurde kist en een grafvondst blijkt dat hij een belangrijk persoon moet zijn geweest in zijn dorp.

Uit gaatjes in de botten van de man leidden de archeologen af dat hij kanker had gehad. De ziekte bleek uitgezaaid te zijn naar zijn sleutelbeen, schouderbladen, bovenarmen, ruggenwervels, ribben, schaambeen en heupen.

Zeldzaam

Tot nu toe werd er slechts bij één archeologische opgraving voor het eerste millennium voor Christus overtuigend bewijs gevonden van kanker. Daarvan werd echter alleen de schedel bewaard. Bij de nieuwe vondst is het hele lichaam aangetroffen.

De wetenschappers hopen dat het skelet ons meer kan vertellen over de evolutie van kanker. Hoewel de ziekte tegenwoordig veel slachtoffers maakt, zijn er maar weinig archeologische bewijzen dat de ziekte vroeger ook voorkwam. Men leidt daaruit af dat de opkomst van de ziekte iets te maken heeft met de moderne levenswijze.

Oorzaak onbekend

Aan welke vorm van kanker de man is overleden, is niet meer te achterhalen doordat de weke delen van zijn lichaam zijn vergaan.

Daardoor is ook niet duidelijk hoe de man de ziekte opliep. Mogelijk kwam dat door een genetisch defect, een infectie, of door kankerverwekkende stoffen in zijn omgeving, zoals rook van houtvuren.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com