Oud-minister Schlesinger dood

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

In de VS is de Republikeinse oud-minister James Schlesinger op 85-jarige leeftijd overleden. Schlesinger was onder president Ford van 1973 tot en met 1975 minister van Defensie van de Verenigde Staten. Van 1977 tot en met 1979 was hij de eerste minister van Energie onder de Democratische president Carter.

Schlesinger studeerde economie aan de Harvard Universiteit en was een half jaar directeur van de inlichtingendienst CIA. Hij werd daar door zijn plannen voor een grootscheepse reorganisatie zo gehaat dat een camera bij zijn portret werd opgehangen om te voorkomen dat dit vernield werd.

Wapenwedloop

Schlesinger was minister van Defensie op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Hij werd gezien als een echte hardliner. Omdat hij bang was dat de VS de wapenwedloop van de Sovjet-Unie zou verliezen schroefde hij de militaire uitgaven flink op, onder andere voor de ontwikkeling van geavanceerde nucleaire wapens. Daarnaast steunde hij de ontwikkeling van lichtgewicht gevechtsvliegtuigen, de latere F-16’s.

In zijn ambtsperiode als minister van Defensie had Schlesinger ook te maken met andere grote conflicten, zoals de Yom Kippoer-oorlog, de Cyprus-crisis en het einde van de Vietnamoorlog. In 1975 nam het communistische Noord-Vietnam buurland Zuid-Vietnam in, waardoor de VS zich overhaast moest terugtrekken; een nederlaag voor de Amerikaanse strijdkrachten.

Vijanden

Schlesinger raakte in 1975 in conflict met minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger en enkele leden van het Congres over het defensiebeleid. Schlesinger zag niets in Strategic Arms Limitation Talks (SALT) met de Sovjet-Unie, waarmee het aantal nucleaire wapens moest worden beperkt. Kissinger was er een groot voorstander van.

President Ford greep dit conflict aan om Schlesinger te ontslaan. De eigenlijke reden was dat de president niet blij was met stijgende defensieuitgaven.

In 2008 benoemde president George W. Bush hem tot hoofd van een commissie die methoden onderzocht om het beheer van het nucleair arsenaal van de Verenigde Staten te verbeteren.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com