Nuchtere Van den Brom: AZ is klaar voor een seizoen zonder Weghorst

Nuchtere Van den Brom: AZ is klaar voor een seizoen zonder Weghorst
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Zonder de twee goudhaantjes van afgelopen seizoen is AZ begonnen aan het nieuwe voetbaljaar. Wout Weghorst is verkocht aan Wolfsburg en WK-ganger Alireza Jahanbakhsh viert nog vakantie. De kans dat ook de Iraniër een buitenlands avontuur aangaat, is groot.

Bij transfers van de twee aanvallers ziet AZ meer dan de helft van de doelpunten van het afgelopen seizoen vertrekken. “Dat we Wout kwijtraken, is inherent aan het Nederlands voetbal en AZ”, zegt trainer John van den Brom.

“Je moet vaak afscheid nemen van jongens die zich ontwikkelen en zich in de kijker spelen. Zo werkt dat, we weten bij AZ niet beter dan dat het gebeurt.”

Van den Brom weet: AZ lost het op

“Maar de kunst is, en dat vind ik het mooie aan deze club, dat we klaar zijn voor een seizoen zonder Wout. Nog niet na een week, maar we zijn ermee bezig en hopen zo snel mogelijk met duidelijkheid te komen.”

Een trainer die zo veel goals ziet vertrekken zou daar flink van kunnen balen, maar Van den Brom niet. Hij is met drie jaar en negen maanden inmiddels de langstzittende trainer in de eredivisie en weet dat het wel op z’n pootjes terecht komt. Voor Vincent Janssen (27 goals) kwam twee jaar geleden immers ook een waardige vervanger: Wout Weghorst.

Hoe eerder er een spits is, hoe beter, want AZ moet al gauw aan de bak. Op 26 juli begint het officiële seizoen met een tweeluik in de tweede voorronde van de Europa Leauge.

Na de eerste trainingsweek speelden de Alkmaarders afgelopen weekend tegen regioselecties uit Noord-Holland en Amersfoort. Van den Brom rouleerde veel: in de rust wisselde hij al zijn elf spelers.

Til kijkt niet vaak achterom

Het zorgde ervoor dat Guus Til, de twintigjarige revelatie van afgelopen seizoen, de aanvoerdersband mocht dragen. “Dat was best bijzonder. Ron (Vlaar, red.) zat in het andere team, maar ik zie het wel als een eer.”

Til heeft zijn vakantie nauwelijks gebruikt om terug te blikken op het seizoen waarin hij elf keer scoorde en zelfs international werd. “Ik ben niet iemand die veel terugkijkt. Het waren natuurlijk mooie momenten, maar dat is geweest.”

Vorig seizoen waren de pieken hoog, zeker voor AZ-maatstaven. De club leverde in maart drie internationals af, behaalde de meeste punten sinds het kampioensjaar (2009), had met Jahanbakhsh de eredivisietopscorer in huis en werd bovendien overladen met complimenten voor het vertoonde spel.

Op de ranglijst kon het PSV en Ajax niet bijbenen, toch was het mooiste voetbal volgens velen te zien in Alkmaar.

Maar zo hoog als de pieken waren, zo diep waren de dalen. De zes competitiewedstrijden tegen de traditionele topdrie werden allemaal verloren. In de thuiswedstrijd tegen PSV werd een 2-0 voorsprong in vijf minuten uit handen gegeven en in de bekerfinale tegen Feyenoord kwam de ploeg van Van den Brom geen moment in de wedstrijd.

Met welke doelstelling gaat AZ dan het nieuwe seizoen in? “Die hebben we nog niet uitgesproken”, aldus Van den Brom. “Dat kun je pas doen als je de sterkte van de selectie kan bepalen. De jongens hebben een heel mooi jaar gehad, het is interessant om te zien hoe ze daar het tweede jaar mee omgaan.”

Volgens verdediger Thomas Ouwejan wordt die doelstelling binnenkort bepaald. “We hebben het daar meestal over op de trainingskampen. Dan gaan we met z’n allen zitten en spreken we het uit.” AZ gaat half juli een week naar Zeeland.

Van den Brom: “Ik heb heel veel vertrouwen in de jongens. Ik ben blij dat de groep voor een groot gedeelte bij elkaar is gebleven, want dan kun je verder bouwen. Het is aan ons om daar de juiste mensen bij te zoeken om hopelijk sterker te zijn dan afgelopen jaar. Je wil jezelf altijd verbeteren of evenaren.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com