NSS-top: waar gaat het over?

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De NSS-top in Den Haag staat op het punt van beginnen. De 53 staatshoofden en regeringsleiders, en ook vertegenwoordigers van de VN en het Internationale Atoomagentschap (IAEA), buigen zich twee dagen lang over de vraag hoe ze de kans kunnen verkleinen dat gevaarlijk nucleair materiaal in handen valt van terroristen.

De deelnemers hopen dat langs drie wegen te bereiken: de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal op de wereld moet kleiner worden; de voorraden die er zijn moeten beter worden beveiligd en landen moeten beter gaan samenwerken, door bijvoorbeeld meer informatie te delen.

Vuile bom

Het initiatief voor deze NSS-top, die van 2010 in Washington en die van 2012 in Zuid-Korea kwam van president Obama. Hij is bang dat terroristen nucleair materiaal gebruiken om een ‘vuile’ bom te maken: een conventionele bom waarin nucleair materiaal is verwerkt. Bij een explosie in een grote stad zou die veel slachtoffers kunnen maken. Een deel van die stad zou voor jaren onbewoonbaar kunnen worden.

De bijeenkomst in Den Haag wordt vermoedelijk afgesloten met een ‘joint statement’, een gezamenlijke verklaring waarin tussenstapjes voor de drie doelstellingen zijn vastgelegd.

In 2016 volgt waarschijnlijk opnieuw een NSS-top in de VS. Mogelijk wordt dan een internationaal verdrag getekend dat het risico dat nucleair materiaal in verkeerde handel valt, verkleint.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com