Nominaties Sportploeg 2017: hockeyers, voetbalsters en shorttrackers

Nominaties Sportploeg 2017: hockeyers, voetbalsters en shorttrackers
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De Nederlandse voetbalsters, de hockeyers en de shorttrackers zijn genomineerd voor de eretitel Sportploeg van het Jaar. In de categorie voor de beste coach zijn Sarina Wiegman, Jeroen Otter en Jac Orie de gelukkigen.

Op dinsdag 19 december worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het NOC*NSF Sportgala in de RAI in Amsterdam.

Vorige week maakte de vakjury een shortlist bekend met daarop in totaal elf teams en dertien coaches. Beide lijsten zijn door voorzitter Bas van de Goor en zijn collega’s teruggebracht tot drie genomineerden.

Nederlands hockeyelftal (mannen)

In het Amstelveense Wagener Stadion legden de hockeymannen eind augustus voor de tweede keer op rij beslag op de Europese titel. Net als de vrouwen een dag eerder rekende de ploeg van Max Caldas in de finale af met België.

Nederland keek bij rust tegen een 2-0 achterstand aan, maar boog deze met doelpunten van Robbert Kemperman, Mirco Pruyser (tweemaal) en Mink van der Weerden om in een 4-2 overwinning.

In de poulefase waren de Belgen nog met 0-5 te sterk geweest voor Oranje, dat daarna afrekende met Spanje (7-1), Oostenrijk (6-0) en Engeland (3-1) en zo voor de vijfde maal in de historie Europees kampioen werd.

Aflossingsploeg shorttrack (mannen)

In 2017 heerste de Nederlandse aflossingsploeg op het shorttrackijs. Op de EK in Turijn prolongeerde de Nederlandse mannenformatie de Europese aflossingstitel. In de finale versloegen Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf, Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat Rusland, Italië en Hongarije.

Knegt dichtte in de slotronden het gat met de Russische koploper Semen Jelistratov, passeerde hem in de laatste buitenbocht en bezorgde de Nederlandse mannen de vierde EK-titel op dit onderdeel.

Ook de WK in het Rotterdamse Ahoy eindigden met een overwinning voor Oranje, nu met Dennis Visser in plaats van Hoogerwerf. Nederland lag vierde toen Knegt in zijn een-na-laatste beurt een Rus, Hongaar en Chinees passeerde.

In zijn slotronde durfde Knegt al vroeg te juichen: de zesde WK-aflossingstitel was binnen.

Nederlands voetbalelftal (vrouwen)

In de zomer was Nederland in de ban van de Oranjevrouwen. Bij het EK voetbal in eigen land schreven ze hun eigen sprookje door Europees kampioen te worden.

Met een 3-0 zege op Engeland plaatsten de voetbalvrouwen zich in eigen land voor het eerst in de historie voor de EK-finale. Eerder in het toernooi hadden ze al afgerekend met Noorwegen (1-0), Denemarken (1-0), België (2-1) en Zweden (2-0).

In de spectaculaire finale tegen Denemarken bogen Vivianne Miedema en Lieke Martens een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong, waarna beide ploegen met een 2-2 ruststand de kleedkamers van de Enschedese Grolsch Veste opzochten.

In de tweede helft bracht Sherida Spitse Nederland weer op voorsprong, waarna Miedema de bevrijdende 4-2 maakte en de Oranjevrouwen hun eerste grote hoofdprijs pakten.

Sarina Wiegman

Sarina Wiegman, de bondscoach van de voetbalsters, maakt nu kans op nóg een prestigieuze titel. Samen met schaatscoach Jac Orie en shorttrackcoach Jeroen Otter is zij genomineerd voor Coach van het Jaar 2017.

Na al als assistent- en interim-bondscoach te hebben gefungeerd, werd Wiegman begin dit jaar door de KNVB aangesteld als bondscoach van het vrouwenvoetbalelftal. Op het EK in eigen land presteerde ze wat nog geen enkele coach van de Oranjevrouwen gelukt is: ze leidt haar ploeg naar de titel.

Reden voor de FIFA om Wiegman, die met Oranje voornamelijk overwinningen boekte, uit te roepen tot beste coach van een vrouwenelftal.

Jeroen Otter

Onder leiding van bondscoach Otter boekte de shorttrackploeg grote successen. Zes medailles bij de EK in Turijn, waarvan drie goud. Op de WK in Rotterdam bedroeg de score vier medailles, waarvan er twee van goud waren.

En dan waren er nog de podiumplaatsen van Jorien ter Mors, ook een pupil van Otter, als langebaanschaatsster bij de EK sprint, de WK afstanden en de WK sprint.

Jac Orie

Onder de vleugels van Orie werd Sven Kramer wederom Europees en wereldkampioen allround. Op de WK afstanden won hij de vijf en tien kilometer.

Maar dat was nog niet alles: in Gangneung grepen de pupillen van Orie bij Lotto-Jumbo ook de macht op de overige individuele afstanden. Dat was een commerciële ploeg nooit eerder gelukt.

Nominaties Paralympische Sporter 2017: Plat, Kampschreur en De Groot

Jetze Plat, Jeroen Kampschreur en Diede de Groot maken kans op de titel Paralympische Sporter van het Jaar 2017.

De 26-jarige Plat eist in 2017 liefst vier wereldtitels voor zich op. Als paratriatleet wordt hij wereldkampioen in Rotterdam en wereldkampioen Ironman op Hawaï. Als handbiker wint hij goud bij de WK in Zuid-Afrika op de tijdrit en de wegwedstrijd. Ook het wereldbekerklassement wordt een prooi voor de ijzersterke Plat.

Paraskiër Kampschreur moet het doen met drie wereldtitels, maar verovert die wel in slechts vier dagen. Bij de WK in Tarvisio zorgt de dan pas 17-jarige Leiderdorper op de Super-G voor de eerste Nederlandse wereldtitel ooit. Daarna is de zitskiër ook de beste op de reuzenslalom en de slalom. Op dat onderdeel legt Kampschreur tevens beslag op de wereldbeker.

In 2017 treedt de 20-jarige rolstoeltennisster Diede de Groot uit de schaduw van haar roemrijke voorgangers Esther Vergeer en Jiska Griffioen. Bij haar debuut op Wimbledon rekent De Groot in de finale af met de Duitse Susanna Ellerbrock (6-0, 6-4). Bij de US Open buigt ze pas in de finale voor de Japanse nummer één van de wereld Yui Kamiji (5-7, 2-6).

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com