Nieuwkomer president Slowakije

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Slowakije krijgt een politieke nieuwkomer als president. Bij het tellen van de stemmen voor de presidentsverkiezingen van zaterdag heeft de onafhankelijke kandidaat Andrej Kiska een duidelijke voorsprong genomen op de huidige premier Robert Fico. Fico heeft zijn verlies toegegeven.

Fico, die sinds 2012 aan de macht is, was als favoriet de verkiezingen ingegaan, hij won de eerste ronde op 15 maart nipt. In de tweede ronde heeft Kiska waarschijnlijk de steun gekregen van de aanhang van de andere kandidaten die twee weken geleden afvielen. Kiska krijgt zo’n 60 procent van de stemmen, Fico 40 procent.

Kiska was tot nu toe zakenman. Hij is mede-oprichter van twee financiële ondernemingen. Daarnaast richtte hij een liefdadigheidsorganisatie op voor ondersteuning van gezinnen die worden getroffen door ernstige ziektes zoals kanker.

Justitie

In Slowakije heeft de president beperkte macht. Hij mag wel benoemingen doen op het gebied van justitie en dat heeft in het verleden wel eens tot conflicten geleid.

Fico feliciteerde zijn tegenstander. “Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het heeft geen zin de waarheid te negeren”, zo zei hij in de hoofdstad Bratislava.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com