Nieuwe wereldwanorde door Krim?

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De Russische bezetting en annexatie van de Krim is veel meer de daad van een mogendheid die in het defensief is gedrongen, dan van een mogendheid die bewust terugkeert op het politieke toneel. Dat is de analyse van André Gerrits, hoogleraar Russische geschiedenis en politiek aan de Universiteit van Leiden.

Invloed

Volgens Gerrits is Rusland met zijn recente acties in de Krim en de uiteindelijke annexatie van het Oekraïense schiereiland niet een staat in opmars maar “een staat in verval.” Zo heeft het land volgens Gerrits aan invloed ingeboet in Centraal-Azië, ten koste van China, en is Rusland ook zijn invloed op Georgië, in de Kaukasus, kwijtgeraakt. “Ook als je kijkt naar het deel dat tussen Rusland en de Europese Unie in ligt, zie je dat de macht en invloed van Rusland afneemt.”

Met de annexatie van de Krim wil Poetin dan ook een halt toeroepen aan de “expansie van de EU”. De Europese Unie heeft zich volgens Gerrits te gemakkelijk neergelegd bij het afzetten van voormalig president Janoekovitsj, ondanks dat er met hem afspraken waren gemaakt over verkiezingen. “De Russen hebben gedacht: nu zetten wij er zelf een streep onder, anders worden we een speelbal van de Europese Unie en daar hebben we geen zin in”.

Hypocriet

De annexatie van de Krim wordt door politici als vice-president Joe Biden van de Verenigde Staten en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezien als schending van internationaal recht. Poetin heeft tijdens zijn toespraak gezegd dat het Westen daarmee aantoont hypocriet te zijn.

Zo heeft hij in zijn speech verwezen naar de interventies in Libië en met name Kosovo. Poetin heeft volgens Gerrits daarmee een argument. “er zijn veel raakvlakken tussen het ingrijpen van het Westen in Kosovo en het Russisch ingrijpen in de Krim.” In beide gevallen was er geen volkenrechtelijk mandaat.

Wanorde

“Dat maakt het overtreden van de regels door Poetin niet kleiner, maar ongetwijfeld is Kosovo een precedent geweest.” Al waren de omstandigheden volgens hem wel anders. Het Westen greep in Kosovo in tijdens een burgeroorlog en daar is in het geval van de Krim geen sprake van.

Ondanks dat Poetin het Westers ingrijpen in Kosovo aangrijpt als een precedent, is er volgens Gerrits met de Russische annexatie van de Krim echter geen sprake van een nieuwe wereldorde, maar van een ‘nieuwe wereldwanorde’.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com