Nederland verrast met lichting 2010

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Na zeven etappes in Parijs-Nice staat de teller op drie overwinningen voor Nederland. Kenners krabben zich achter de oren. “Dit verbaast wel”, zegt wielercommentator Maarten Ducrot. “Dat Hofland ze zo inpakt in de sprint…. En Slagter? Dat is geen gewone. Hij is ongenaakbaar tussen de groten van het peloton.”

Ook op de Belgische televisie wordt er met verbazing over de Nederlandse prestaties gesproken. “Dit is al de dérde zege voor Nederland”, klinkt zaterdag uit de commentaarboxen na de overwinning van Tom-Jelte Slagter.

Drie ritzeges voor Nederland in Parijs-Nice. Dat gebeurde alleen in de gloriejaren van Jan Janssen en Joop Zoetemelk. De laatste keer was 34 jaar geleden met Gerrie Knetemann (2x) en Jan Raas. En de drie overwinningen komen op naam van jongens die in 2010 bij de opleidingsploeg van Rabobank terechtkwamen. Hoe goed is deze lichting, met Hofland, Slagter en ook Wilco Kelderman?

Lichting van 2010

“Wij hebben altijd wel gezien dat deze jongens speciale gaven hadden”, stelt Piet Kuijs, talentenbegeleider van de KNWU en tot 2012 ploegleider van de ontwikkelingsploeg van Rabobank. Hij is de man die in het verleden ook renners als Michael Boogerd, Bauke Mollema en Robert Gesink coachte.

“Het verbaast mij dus niet zo dat ze dit nu doen. Maar we hebben het heel lang niet meegemaakt dat talent op deze schaal doorbrak. Het was in Nederland heel lang zo dat neoprofs het niet gingen redden, omdat ze simpelweg niet meekonden zodra ze bij de profs kwamen. We weten allemaal waardoor dat kwam.”

Kuijs en zijn collega Nico Verhoeven, de huidige ploegleider van Belkin, haalden het trio Hofland, Slagter en Kelderman in 2010 bij de ploeg. “Ze kwamen alle drie in dat jaar. De manier waarop ze koersen wonnen bij de junioren, dat viel op. Ze vlógen erin. Hofland won zelfs een tijdrit, terwijl dat niet zijn specialiteit was. Maar het is altijd nog afwachten hoe het gaat. Of een renner doorbreekt of niet, heeft met veel factoren te maken, niet alleen met talent.”

Hofland (22)

Bij Rabobank werd ze discipline bijgebracht. In alle kneepjes van het vak. “Ze moesten bij ons kasseien over, beklimmingen op. Ze moesten ook leren verliezen. Daar werden ze coureur van.”

Het was met de Brabander Hofland vrij snel duidelijk welke kant het opging. “In de vlakke sprints kwam hij snelheid tekort. Maar vooral in de aankomsten die wat opliepen, daarin was en is hij goed.” Dat het niet alléén op talent aankomt, bleek al snel. “Hij was in de massasprints zo bang als een wezel. Dat heeft hij moeten overwinnen.”

Ducrot zag een ommekeer bij Hofland na de Ronde van Hainan in oktober 2013. “Dáár heeft hij leren winnen.” In een mager deelnemersveld won Belkin alle etappes. Hofland tekende voor drie ritten en het eindklassement. “Dat heeft hem een enorme boost gegeven. Hij weet nu hoe hij zijn ploegmaats en de omstandigheden naar zijn hand moet zetten. In de finale van de tweede etappe roept hij naar Jos van Emden: spring in dat gat. Van Emden doet dat en zet Hofland bij Degenkolb in het wiel. En hij verrast Degenkolb ook nog door brutaal eerder aan te gaan.”

“Waar de ontwikkeling van Hofland strandt? Het zou mij niet verbazen als hij op een dag de Ronde van Vlaanderen wint. Maar de Tour zal hij niet winnen”, weet Kuijs.

Slagter (24)

“Dit is geen gewone”, zegt Ducrot over de 24-jarige Groninger Tom-Jelte Slagter. “Ik heb hem gisteren gezien toen hij zijn klassement verloor. Hij was daar heel erg verbeten over. En een dag later wint hij weer. Hij heeft een enorme stap gemaakt in korte tijd.”

Slagter won in januari 2013 uit het niets Tour Down Under voor het toenmalige Blanco. Hij leefde daarna in onmin met Belkin, waarna hij de overstap maakte naar Garmin-Sharp. “Hij is ongenaakbaar. Hij besefte dat gisteren heel goed. Dat hij hier een van de betere renners was.”

Zonder zijn materiaalpech van vrijdag had Slagter nu in de gele trui kunnen rijden.

“Of hij ooit de Tour kan winnen? Nee, dat zal heel moeilijk voor hem worden”, oordeelt Kuijs. “Hij komt tekort in de lange beklimmingen en de tijdritten. Maar beklimmingen van twee, drie kilometer lang? Ja. Als hij toptien rijdt in de Waalse Pijl, of zelfs Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race, zou me dat niet verbazen. Hij is ook nog eens een goede sprinter.”

Kelderman (22)

De derde groeibriljant won nog geen etappe in ‘de rit naar de zon’. Hij was er in de door Slagter gewonnen vierde etappe wel dichtbij met een derde plaats. En als hij niet tegen het achterwiel van Slagter was aangereden, zou Wilco Kelderman nu in de toptien hebben gestaan.

“Wij wisten al vrij snel dat Kelderman een etappecoureur zou worden”, weet Kuijs nog. “Hij heeft een goede tijdrit en hij kan die lange beklimmingen wél aan, in tegenstelling tot Slagter. Op een beklimming gaat hij gewoon zitten en blijft hij eraan hangen. Hetzelfde eigenlijk met Bauke Mollema. Kijk, Kelderman is geen Pantani-klimmer. Hij is meer een Ullrich-klimmer.”

Ducrot ziet iets in Kelderman, geboren Barnevelder, dat hij ook zag bij de laatste Nederlandse Tour-winnaar. “Ik zie een soort onbeschreven maagdelijk blad. Een instelling van ‘we zien het wel’. Hij laat zich niet uit het veld slaan, een beetje Zoetemelk-achtig.”

Kuijs: “Tour-winst? Als het ooit zou gebeuren, zou ik niet van mijn stoel vallen van verbazing. Maar eerst rijdt hij dit jaar de Giro. Ik hoop dat hij daarin toptien zal rijden.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com