Nederland gastland Buchmesse

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Nederland en Vlaanderen zijn in 2016 samen gastland op de Frankfurter Buchmesse, de grootste en belangrijkste boekenbeurs te wereld. De laatste keer dat beide landen dat waren, was in 1993.

Dat leidde toen tot een opleving van de Nederlandse literatuur in het buitenland. Schrijvers als Harry Mulisch, Cees Nooteboom en W.F. Hermans zagen de verkoopcijfers van hun vertaalde boeken stijgen.

Impuls

Minister Bussemaker van Cultuur tekende in het Belgische Berchem samen met haar Vlaamse collega Schauvliege het contract met de directeur van de Buchmesse. De grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld wordt jaarlijks in oktober gehouden en telt zo’n 7300 deelnemers uit meer dan 100 landen. In Frankfurt komen 275.000 bezoekers.

Bussemaker en Schauvliege hopen in 2016 het succes van 1993 te evenaren. “Een gastlandschap als dit kan een enorme impuls betekenen voor de literatuur, zoals we dat ook in 1993 hebben gezien bij de eerste gezamenlijke presentatie van Nederland en Vlaanderen”, zegt Bussemaker.

Bredere aanpak

Maar de tijden zijn veranderd. Directeur Boos van de Buchmesse: “In 1993 ging het nog om print, print, print. Nu is er meer oog voor moderne technologieën, media-convergenties, games, onderwijs, enzovoort.”

Nederland en Vlaanderen kiezen ook bewust voor een bredere aanpak. Niet alles draait meer om boeken, er is ook aandacht voor dans, muziek en theater. De Vlaamse minister Schauvliege heeft vertrouwen in de samenwerking. “We hebben al samen het EK-voetbal georganiseerd, laten we nu samen iets maken van het WK-boeken.”

Bussemaker stelt via het Nederlands Letterenfonds 2,2 miljoen euro beschikbaar voor de organisatie. Vlaanderen betaalt ongeveer eenzelfde bedrag. De rest komt uit private middelen.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com