Liefhebber Gilbert wil in ‘monumentaal’ rijtje

Liefhebber Gilbert wil in ‘monumentaal’ rijtje
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Welke wielrenners slaagden erin om de vijf monumenten van de wielersport minimaal een keer te winnen? Een naam geven we weg: Eddy Merckx. En vooruit, ook de nationaliteit van de andere twee wielerlegendes verklappen we. Het waren allemaal Belgen.

Als het aan Philippe Gilbert ligt komt daar komend jaar nog een Belg bij. De 35-jarige Waalse alleskunner was al eens de beste in Luik-Bastenaken-Luik (2011) en de Ronde van Lombardije (2009, 2010) en de Ronde van Vlaanderen (2017).

Dit jaar richt hij al zijn pijlen op Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix, zo maakte hij dinsdag bekend bij de presentatie van zijn ploeg QuickStep. Alles voor de eeuwigheid. “Het zijn de twee monumenten, die ik nog niet heb gewonnen.”

Grootspraak? Nee, niet direct. Ook in de herfst van zijn carrière behoort Gilbert nog tot de besten als het gaat om korte, explosieve klimmetjes. In de sprint van een klein groepje is hij nog altijd favoriet en kasseien vormden nooit een al te groot obstakel voor de Waal.

“Ik eindigde in Milaan-Sanremo al twee keer op het podium”, weet Gilbert. “Dat wordt een belangrijke dag voor mij. Iedereen zegt dat je die koers moeilijk kunt winnen, maar Eddy Merckx heeft het 7 keer gedaan. Blijkbaar is het niet zo moeilijk, maar voor mij wel.”

Nog meer dan vroeger moet de wereldkampioen van 2012 opboksen tegen specialisten en supertalenten. Milaan-Sanremo is toch vooral een koers voor de echt snelle mannen, getuige de de erelijst waarop veel rappe mannen staan. En Parijs-Roubaix reed hij nog nooit serieus.

“Naar Roubaix trek ik voor het eerst met ambitie. In 2007 heb ik die koers bij FDJ al eens gereden, maar dat was gewoon om te testen. Toen had ik andere doelen, zoals de Ardense klassiekers en de Ronde van Lombardije”.

Stoppen op hoogtepunt? Waarom?

Sinds 2007 heeft Gilbert zelf een transformatie doorgemaakt van een klimmer met een sterke sprint, die gemaakt leek voor de Waalse klassiekers, naar een krachtige tempobeul voor het Vlaamse voorjaar. De Waal werd langzaam Flandrien.

Veel tijd om zijn doelen te verwezenlijken, heeft Gilbert niet meer. Als 35-jarige renner begint de tijd te dringen. Maar als het lukt, zou dat dan niet het perfecte afscheid zijn?

“Ik zeg niet dat ik zal stoppen als ik die twee koersen gewonnen heb”, countert Gilbert. “Dit blijft een mooie sport. Ik doe het supergraag. Waarom zou ik dan stoppen?”

Als Gilbert slaagt in zijn missie, dan komt hij in een monumentaal rijtje landgenoten. Eddy Merckx hadden we al gegeven. De andere twee?

Het antwoord: Rik Van Looy en Roger De Vlaeminck.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com