Krim-crisis: hoe zat het ook alweer?

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De bewoners van de Krim mogen zich vandaag uitspreken over de toekomst van het, nu nog Oekraïense, schiereiland. Sluiten ze zich aan bij Rusland of worden ze onafhankelijk? De regering van de Krim heeft al een keuze gemaakt: voor Rusland.

Twee weken geleden stemde het regionale parlement in Simferopol vrijwel unaniem voor aansluiting bij Rusland. Ook schreef de regering toen het referendum uit, tot woede van de regering in Kiev. Die vindt de volksraadpleging illegaal en in strijd met de Oekraïense grondwet.

Westerse landen als de VS en Duitsland zijn tegen het referendum en zeggen de uitslag niet te erkennen. De leiders van de G7 hebben een dringend beroep gedaan op Rusland om de steun voor het referendum in te trekken en dreigen met verdere sancties. Maar niets wijst erop dat Rusland de uitslag van het referendum niet zal aanvaarden.

Oplopende spanningen

De politieke en militaire strubbelingen rondom de Krim begonnen eind februari. De pro-Russische president Janoekovitsj was de hoofdstad Kiev ontvlucht en een pro-Europese interim-regering nam zijn plek in. De wekenlange onrust van het Maidanplein die zo’n honderd mensen het leven kostte, verplaatste zich naar de Krim.

Op de Krim wonen veel Russen. Het schiereiland hoorde lang bij Rusland, maar werd in 1954 door de machthebbers in de Sovjet-Unie aan Oekraïne geschonken. Na de machtswisseling in Kiev liepen de spanningen hoog op tussen aanhangers en tegenstanders van de nieuwe leiders.

Overleg en sancties

Rusland verstevigde daarna zijn militaire greep op het schiereiland. Volgens president Poetin om de Russen op de Krim te beschermen, maar de Oekraïense regering zag de komst van Russische militairen als een invasie. Duizenden Russische militairen omsingelden Oekraïense legerbases en bezetten luchthavens.

De Europese Unie en de Verenigde Staten keurden de militaire druk op de Krim van Rusland af. Er volgde een hoop diplomatiek overleg en de EU en de VS stelden sancties in tegen Rusland. Maar die lijken weinig uit te halen. Rusland stuurde deze week opnieuw militairen naar de grens met Oekraïne.

Oplossing

Oekraïense en Russische militairen stonden op de Krim de afgelopen tijd regelmatig lijnrecht tegenover elkaar. Van een echte confrontatie kwam het niet, maar een oplossing van het conflict is nog niet in zicht.

De verwachting is groot dat de Krim zich vandaag zal uitspreken voor aansluiting bij Rusland, maar Oekraïne zal het schiereiland niet zomaar laten gaan. Anderszijds heeft Kiev ook gezegd dat het de Krim niet met militaire middelen zal verdedigen.

Klik op de kaart voor meer details over Oekraïne en de Krim.

Klik op de kaart voor meer details

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com