KNAW: zelfplagiaat is geen plagiaat

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Zelfplagiaat is geen plagiaat. De term kan beter worden vermeden omdat die ten onrechte suggereert dat er sprake is van een ernstige schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Een commissie van de KNAW deed onderzoek naar de term vanwege beschuldigingen van zelfplagiaat aan het adres van VU-hoogleraar Peter Nijkamp. Hij zou in meerdere publicaties teksten van hemzelf hebben hergebruikt zonder bronvermelding.

Wenselijk

De KNAW stelt dat bij hergebruik van eigen teksten bronvermelding wenselijk is, maar niet altijd noodzakelijk. Volgens de commissie zijn er bredere richtlijnen nodig om in specifieke gevallen duidelijk te krijgen of de auteur in de fout is gegaan.

De commissie heeft niet onderzocht of de aantijgingen aan het adres van Nijkamp terecht zijn. Maar wel duidelijk is geworden dat de term ‘zelfplagiaat’ uit het woordenboek moet, aldus commissievoorzitter Bensing.

“Plagiaat is het je toe-eigenen van materiaal van een ander zonder die ander daarbij voldoende recht te doen, dus dat suggereert diefstal”, zei Bensing in het Radio 1-programma De Ochtend. “Maar van jezelf kun je natuurlijk niet stelen.”

Onderzoek

Naar de citeerpraktijken van Nijkamp loopt een onderzoek van zijn werkgever, de Vrije Universiteit. Alle publicaties van de ruimtelijk econoom worden onder de loep genomen.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com