Kerry en Lavrov niet nader tot elkaar

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Het spoedoverleg tussen de VS en Rusland over de crisis in Oekraïne heeft weinig opgeleverd. In een vijf uur durend gesprek in Parijs lijken de ministers Kerry en Lavrov niet nader tot elkaar te zijn gekomen.

Kerry zei na afloop dat hij met Lavrov heeft gesproken over manieren om de situatie te deëscaleren. Ze zijn het erover eens dat er een diplomatieke oplossing moet komen, waarbij ook de Oekraïense regering in Kiev betrokken is. Wat die oplossing moet zijn, blijft onduidelijk.

Losse federatie

Lavrov zei dat hij met Kerry “zeer constructief” heeft gesproken over de mogelijkheid om Oekraïne om te vormen tot een losse federatie van regio’s, die elk hun eigen economische model en voertaal kunnen kiezen. Ze zouden het erover eens zijn dat de rechten van minderheden in Oekraïne goed moeten worden beschermd.

Kerry hield zich op dit punt op de vlakte. Volgens hem kan alleen de Oekraïense regering over zo’n federatie beslissen. “Geen beslissing over Oekraïne zonder Oekraïne”, aldus de Amerikaanse minister. De regering in Kiev wil overigens niets van een federatie weten. Ze noemt die optie “volledige capitulatie” voor Moskou.

Angst en intimidatie

Kerry herhaalde dat de aanwezigheid van Russische troepen langs de Oekraïense grens leidt tot een sfeer van angst en intimidatie. Dat helpt volgens hem niet bij het vinden van een diplomatieke oplossing. Ook herhaalde Kerry dat de annexatie van de Krim door Rusland illegaal is.

Het spoedberaad in Parijs volgde op telefonisch overleg tussen president Obama en president Poetin afgelopen vrijdag.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com