Kassa voor PSV en Ajax: 15 miljoen bij plaatsing groepsfase CL

Kassa voor PSV en Ajax: 15 miljoen bij plaatsing groepsfase CL
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

PSV en Ajax kunnen komend seizoen hun kas flink spekken in de Champions League. Voorwaarde is wel dat ze zich plaatsen voor het hoofdtoernooi. Mocht die missie slagen, dan kunnen de twee Nederlandse topclubs profiteren van de prijzenpot waarin voor het seizoen 2018/2019 in totaal ruim 2 miljard euro zit.

Wordt PSV, dat in de derde (en laatste) voorronde instroomt, of Ajax, dat in de tweede voorronde begint voor, meteen uitgeschakeld, dan staan ze overigens niet met lege handen. Gaat PSV direct ten onder, dan incasseert het altijd nog 5 miljoen. Struikelt Ajax prompt over de eerste horde, dan ligt er ter compensatie een cheque met 380.000 euro klaar.

Het grote geld ligt echter te wachten in het hoofdtoernooi. De Europese voetbalunie UEFA verwacht voor het seizoen 2018/2019 3,25 miljard euro te verdienen aan de Europese clubtoernooien. Daarvan vloeit 2,55 miljard terug naar de clubs. Voor de Champions League en de Supercup is in totaal 2,04 miljard beschikbaar, terwijl 510 miljoen euro naar de Europa League gaat.

15.25 miljoen voor de groepsfase

Bij plaatsing voor de groepsfase van het miljoenenbal kunnen PSV en Ajax per club rekenen op 15,25 miljoen euro startgeld. In de groepsfase levert elke overwinning 2,7 miljoen euro terwijl een gelijkspel 900.000 euro oplevert. Om door te gaan naar de knock-outfase van het toernooi is een plaats bij de eerste twee in de poule vereist.

In die knock-outfase, te beginnen met de achtste finales, lopen de verdiensten snel op. Een optreden in de achtste finales levert 9,5 miljoen op. De kwartfinale is goed voor 10,5 miljoen euro en de halve finale brengt 12 miljoen op. Het bereiken van de finale wordt met 15 miljoen euro beloond. De winnaar mag 4 miljoen extra bijschrijven.

Daarmee is de koek overigens nog niet op voor de winnaar van de Champions League. Er komt namelijk nog eens 3,5 miljoen euro bij voor het bereiken van de strijd om de Europese Supercup, het duel tussen de winnaar van de Champions League en de Europa League. Ook de winnaar van de Europa League krijgt dat bedrag. De winnaar van de Supercup strijkt tot slot nog 1 miljoen op.

Extra pot met 585 miljoen

Naast al die premies krijgen de 32 clubs die in het hoofdtoernooi van de Champions League uitkomen ook nog bedrag dat is gebaseerd op hun prestaties in de afgelopen tien jaar. Daarvoor is een pot met 585 miljoen beschikbaar. Aan de hand van een ranking wordt dat bedrag verdeeld.

Nummer 1 heeft recht op 32 aandelen van het totaalbedrag, nummer 32 op de lijst heeft 1 aandeel. Een aandeel is goed voor 1,1 miljoen euro. De definitieve ranglijst wordt pas na de voorrondes bekend. Ajax is op de UEFA-ranking momenteel 31ste, PSV 35ste.

En dan worden er ook nog tv-gelden verdeeld tussen de clubs. Daar strijkt kampioen PSV als kampioen 55% van het Nederlandse aandeel op, Ajax de rest. Als maar een club zich plaatst voor de groepsfase zijn alle tv-gelden voor die club.

Feyenoord, AZ en Vitesse krijgen beduidend minder

De Nederlandse clubs in de Europa League komen er aanmerkelijk bekaaider vanaf. Daar wordt in totaal 560 miljoen euro verdeeld. De winnaar van dat toernooi verdiend ruim 13 miljoen, exclusief de tv-gelden en de premies behorend bij de Europese Supercup. Stranden de clubs voortijdig, dan verdienen zij maar enkele tonnen in Europa.

Feyenoord begint in de derde voorronde van de Europa League, AZ en Vitesse beginnen in de tweede voorronde.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com