Jong kind vaak brandwondenpatiënt

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Ruim een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Brandwonden Stichting.

In negen van de tien gevallen worden de brandwonden veroorzaakt door ongelukken met hete vloeistoffen zoals koffie, thee of badwater. Volgens de Brandwonden Stichting komt dat doordat veel ouders hun kinderen overschatten. Ze denken dat hun kinderen snel leren dat ze niet aan thee of- koffiekopjes mogen komen. Maar de kinderen zijn soms nog geen jaar oud en zien nog geen gevaar.

Ook onderschatten ouders hoe ernstig brandwonden kunnen zijn die door hete vloeistoffen worden veroorzaakt. Hete thee kan al leiden tot tweedegraads brandwonden. De Brandwonden Stichting noemt het geval van Dirk Koppelaar. Die kreeg toen hij anderhalf jaar oud was een pot hete thee over zich heen. Tot ver na zijn achttiende verjaardag moest hij worden geopereerd. Ook is hij jarenlang gepest om zijn brandwonden.

Thermoskan

Koppelaar geeft nu voorlichting op scholen en in crèches. Hij wil dat thermoskannen daar de standaard worden. “Een ongeval met hete vloeistoffen gebeurt supersnel. Je knippert met je ogen en er is weer iets omgevallen.”

“Ook ik vind het moeilijk dat ik mijn dochtertje niet 24 uur per dag in de gaten kan houden”, gaat Koppelaar verder. “Maar gelukkig zijn er wel maatregelen die brandwonden zo veel mogelijk voorkomen. Denk aan het buiten bereik zetten van koffie- en theekopjes, het inkorten van het snoer van de waterkoker, het wegdraaien van de stelen van pannen en natuurlijk het gebruik van een thermoskan.”

“Topje ijsberg”

Jaarlijks worden ruim tweehonderd kinderen tussen de 0 en 4 opgenomen in een brandwondencentrum na een ongeluk met hete thee of koffie.

Dat is nog maar het topje van de ijsberg, zegt arts Jos Vloemans van het kinderbrandwondencentrum van Beverwijk. “De tweehonderd opnamen betreffen alleen de kinderen die vanwege ernstige tweede- en derdegraads brandwonden de complexe zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. Alle spoedeisende hulpafdelingen zien jaarlijks ook nog eens 1400 kinderen met lichtere brandwonden. Dat is 21 procent van het totaal aantal mensen dat zich met brandwonden op de eerste hulp meldt.”

De Brandwonden Stichting is een voorlichtingscampagne gestart om het aantal jonge slachtoffers te verminderen.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com