Isinbajeva sneuvelt als hoofd Russisch antidopingbureau

Isinbajeva sneuvelt als hoofd Russisch antidopingbureau
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Jelena Isinbajeva zal uit haar functie worden gezet als voorzitter van het Russische antidopingbureau RUSADA. Dat heeft het wereldantidopingagentschap WADA bekendgemaakt. Met het ontslag van Isinbajeva voldoet Rusland aan één van de eisen van het WADA die zijn gesteld om het vertrouwen in Rusland als sportland te herstellen.

Isinbajeva was in december door Moskou aangesteld als voorzitter van RUSADA. In een poging goodwill te kweken waren in de weken daarvoor tal van omstreden Russische sportofficials uit hun functies ontheven, maar met de benoeming van Isinbajeva werd veel van dat krediet weer verspeeld. Isinbajeva geldt als een fel criticus van het WADA.

De Russische sport kampt nog altijd met de gevolgen van de dopingcultuur die jarenlang in het land heeft kunnen bestaan. Door onderzoek van journalisten van de Duitse tv-zender ARD kwamen drie jaar geleden verhalen naar buiten over een gestructureerd dopingnetwerk in Rusland. Vervolgonderzoek door het WADA mondde uit in rapporten waarin werd aangetoond dat in Rusland op systematische wijze doping werd verstrekt en positieve testen werden gemanipuleerd.

Drastische hervormingen

Als gevolg van die onthullingen werd Rusland zwaar gestraft. Zo sloot de internationale atletiekfederatie IAAF Russische atleten uit van deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Het WADA eist drastische hervormingen van Rusland op het gebied van antidopingbeleid.

Rusland ontsloeg tal van medewekers van RUSADA en stelde vervolgens Isinbajeva aan als hoofd van het nationaal antidopingbureau. Isinbajeva behoorde zelf tot de atleten die vanwege de IAAF-schorsing niet in Rio konden deelnemen. De olympisch kampioene van 2004 en 2008 uitte meermalen stevige kritiek op de internationale sportbestuurders.

Volgens Isinbajeva werd door het WADA en de IAAF met twee maten gemeten. “Terwijl alle Russische atleten worden gestraft, worden er amper vraagtekens gezet bij de prestaties van atleten uit westerse landen”, sneerde ze.

‘De persoon over wie iedereen klaagt’

Het WADA reageerde in december al furieus toen Isinbajeva werd aangesteld als RUSADA-voorzitter. “Dit is duidelijk een poging om ons te provoceren”, zei voormalig WADA-directeur Dick Pound destijds.

Nu lijkt Rusland tot inkeer te zijn gekomen. Tijdens een bijeenkomst van het WADA donderdag liet Rob Koehler, de voorzitter van de WADA-commissie die de hervormingen binnen de Russische sport moet bewaken, weten dat Rusland de boodschap heeft begrepen.

“Hebben we het dan over die ene persoon over wie iedereen klaagt?”, vroeg Pound tijdens de bijeenkomst.

“Jazeker, die persoon zal met ingang van 31 mei weg zijn”, antwoordde Koehler daarop.

Het Russische persbureau TASS meldt dat Isinbajeva wel een rol zal blijven spelen binnen RUSADA.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com