Hogere gasprijs voor Oekraïne

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom verhoogt de gasprijs voor Oekraïne met meer dan 40 procent. Oekraïne is voor zijn energie vrijwel volledig afhankelijk van Rusland.

Nu betaalt Oekraïne 268,50 dollar per 1000 kubieke meter, maar in het tweede kwartaal zal Oekraïne 385,50 dollar per kubieke meter moeten betalen. Daarmee is de prijsafspraak die Oekraïne en Rusland in december hadden afgesproken van de baan.

In het verleden zette Rusland de afhankelijke energiepositie van Oekraïne wel vaker in om het land onder druk te zetten. Het is dus geen verrassing dat nu de relatie tussen de landen op een dieptepunt is door de crisis op de Krim, de gunstige voorwaarden vervallen.

Schuld

Oekraïne heeft nog een gasrekening openstaan van 1,7 miljard dollar. De bestuursvoorzitter van Gazprom, Alexei Miller, zegt dat door die schuld een verhoging nodig is. “De decemberkorting voor gas telt niet meer.”

Gazprom en Oekraïne hadden in december wel afgesproken om de gasprijs elke drie maanden te herzien.

Europa

Europa zal de effecten van de hogere gasprijs ook voelen. Gazprom verhoogt ook de transportkosten van gas dat via Oekraïne naar Europa wordt gepompt met tien procent.

30 procent van het gas dat in Europa gebruikt wordt, komt uit Rusland. Ongeveer de helft daarvan stroomt via pijpleidingen door Oekraïne. Mochten die dichtgaan, dan zijn het vooral Duitsland, Italië en Frankrijk die daardoor in de problemen komen, omdat zij relatief veel gas uit Rusland importeren.

Vorige week kwamen regeringsleiders in Brussel bij elkaar om te spreken over alternatieven om minder afhankelijk te worden van Russische energie, nu de verhouding met Moskou door de Krim-crisis onder grote druk staat

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com