Het wordt grimmig en fel als het over kunstgras gaat

Het wordt grimmig en fel als het over kunstgras gaat
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Het begint nog gemoedelijk, maar in de tweede helft van Studio Voetbal op zondagavond wordt de sfeer ineens grimmig en fel. Het gaat over kunstgras.

Jan Smit, kersvers voorzitter van de raad van commissarissen van de KNVB, is te gast. Als voorzitter van Heracles Almelo stapte hij in 2003 met zijn club over op kunstgras. Aan de andere kant van de tafel zit AD-journalist Sjoerd Mossou, overtuigd tegenstander van kunstgras.

Robin Hood of Don Quichot?

Presentator Tom Egbers noemt Mossou een Robin Hood met zijn strijd tegen kunstgras. Die benaming vindt Mossou eervol. “Meer een Don Quichot”, zegt Smit. De toon is gezet. Don Quichot is immers het stereotype van de idealist, maar ook de fantasierijke, dwaze held.

Smit schiet in de verdediging. “Ik ga hier geen discussie over kunstgras voeren. Zinloos. Ik ben er voor alle clubs. Het ligt bij de clubs”, zegt hij over het al dan niet afschaffen van kunstgras in de eredivisie. Mossou: “Je legt het bij de clubs neer, maar je kan je er toch mee bemoeien?”

“Het voetbal wil kunstgras niet meer”, vervolgt Mossou. “Alle spelers die ertoe doen, alle trainers die ertoe doen. Iedereen wil kunstgras uit de eredivisie.”

“Ik ga niet hier aan tafel allerlei kreten slaken”, aldus Smit. “We moeten alle voors en tegens, ook juridisch en financieel goed in kaart brengen en dan een beslissing nemen. We willen alles oplossen bij de KNVB. Eerst moeten de clubs het eens worden en dan moet er een financieel voorstel komen.”

‘Kunstgras niet de toekomst’

Het moment om het op te lossen, is nu, vindt Mossou. “U heeft veertien jaar lang volgehouden dat kunstgras de toekomst heeft, maar kunstgras heeft niet de toekomst. Hybride velden hebben de toekomst. In geen enkele topcompetitie wordt op kunstgras gespeeld.”

“Eerst was er het argument van de blessures”, zegt Smit. “Was niet zo. Toen het verhaal over de korreltjes. Was niet zo. Nu zouden we een ander soort voetbal krijgen. Als we met zijn allen op natuurgras komen, zijn alle problemen van het Nederlandse voetbal opgelost? We moeten een oplossing vinden en die kan ik op dit moment niet bedenken.”

Kees Jansma vraagt zich af wat Jan Smit als voorzitter van de raad van commissarissen überhaupt kan beslissen over de kwestie, in vergelijking ook met de nieuwe algemeen directeur, Eric Gudde. “Samen met de directie bepalen wij het beleid”, zegt Smit.

Geërgerd

Jansma heeft meer vragen. De presentator van Fox Sports en oud-perschef van Oranje zet ook vraagtekens bij de opmerkingen van Smit na de wedstrijd Nederland-Bulgarije. Smit had zich toen geërgerd aan het feit dat behalve Arjen Robben niet alle spelers van Oranje een ereronde liepen.

“De acteurs in een schouwburg komen ook terug om het publiek te bedanken”, zegt Smit. “Raar.”

Jansma vindt de opmerking voorbarig en legt uit dat de situatie wat genuanceerder lag. Dat de spelers wel de supporters hadden bedankt en dat Robben na een tv-interview alleen overbleef. “Het gaat me niet zozeer om de inhoudelijke opmerking, maar dat u het zegt terwijl u nog maar net bent aangesteld”, aldus Jansma.

Mening

Ook Mossou richt zich weer tot Smit: “U hebt altijd overal een mening over gehad. Maar als het over het kunstgras-dossier gaat, bent u alleen maar toezichthouder.”

“Ik ben er voor de clubs”, zegt Smit nogmaals.

Dan nog maar even naar de eerste helft van de uitzending. Die was voor onder anderen Sparta-trainer Alex Pastoor. Hij wil graag blijven bij Sparta, maar als er iets interessants voorbij komt, heeft hij ook de ambitie om te gaan. En volgens Mossou moet Klaas-Jan Huntelaar terug in Oranje en heeft Feyenoord met Michiel Kramer in de Champions League een probleem.

Maar het echte probleem is natuurlijk kunstgras. Volgens Mossou. Niet volgens Smit.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com