Grieken hopen op uitbetaling steun

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Door buitenlandredacteur Marten Wiegman

Als vandaag de Europese ministers van Financiën voet zetten op Griekse bodem, zullen ze onwillekeurig even terugdenken aan de honderden, misschien wel duizenden uren die ze de afgelopen jaren hebben vergaderd over het probleemland van Europa.

Eenvoudig was het niet om Griekenland er weer bovenop te helpen, laat staan dat het snel ging. Het wantrouwen over en weer is nog steeds groot. Veel Grieken zien Brussel als een onverzadigbaar monster dat altijd weer nieuwe eisen en voorwaarden stelt voordat het geld uitleent. En in Brussel wordt hardop getwijfeld of de Grieken de afspraken zullen nakomen. Nu aan het einde van dit jaar ook het einde van het tweede hulppakket in zicht komt, is het onderlinge vertrouwen van cruciaal belang.

Politieke stabiliteit

Ook nu kan het geringe vertrouwen van de Grieken in hun eigen regering roet in het eten gooien. De meerderheid van de regering-Samaras is sinds gisteren nog maar twee zetels groot. Daardoor neemt de daadkracht af om in het parlement nieuwe voorstellen te doen voor hervormingen van de Griekse economie af.

In het pakket wetten dat nog net op een meerderheid kon rekenen, gaat het om maatregelen die collectieve loononderhandelingen mogelijk moeten maken, om een forse reorganisatie van de gezondheidszorg en om de bevoegdheid om twee grote havens en de Griekse spoorwegen te privatiseren.

En dus wordt er gestaakt en gedemonstreerd door havenwerkers, veerbootpersoneel, artsen en apothekers. En dus probeert de Griekse politiek het smalle pad te bewandelen tussen het nakomen van afspraken en de toenemende sociale onrust.

Vooruitgang

Dat doet premier Samaras door te etaleren dat er wel degelijk vooruitgang is in Griekenland. De werkloosheid daalt een fractie, er is dit jaar weer economische groei te verwachten – 0,6 procent – en het ziet ernaar uit dat de Griekse staatsschuld zijn hoogtepunt heeft bereikt.

De cijfers worden onderschreven door Europa, maar de Griekse burger merkt nog niets van de vooruitgang. Die worstelt met een forse achteruitgang in loon en pensioen, met hogere belastingen en kosten voor de zorg. De werkloosheid is nog steeds hoger dan 25 procent.

Hervormingen

Dankzij de enorme bezuinigingen komt de overheidsbegroting langzaam weer op orde en daardoor groeit de schuld niet meer. De grootste veranderingen hebben plaatsgevonden bij de Griekse banken, die fors zijn gereorganiseerd, maar het daarnaast nog moeilijk hebben in een economie vol problemen.

De structurele hervormingen die Europa eist in ruil voor de leningen komen maar traag van de grond. Er zijn nog nauwelijks overheidsbedrijven geprivatiseerd en de hervorming van het ambtenarenapparaat verloopt veel moeizamer dan gedacht. Modernisering van bijvoorbeeld de Belastingdienst en het Kadaster begint pas nu, na jaren van buitenlandse hulp, een beetje van de grond te komen.

Toekomst

De ministers van Financiën kunnen vandaag en morgen met eigen ogen zien hoe Griekenland er nu voor staat. Doordat gisteren op de valreep een bundel wetten is aangenomen, heeft Griekenland in ieder geval formeel voldaan aan de voorwaarden en kunnen de ministers beslissen over een volgende betaling van ruim 8 miljard euro. Daar zullen ze ongetwijfeld aan toevoegen dat Griekenland die wetten ook moet uitvoeren.

Griekenland zit onder meer om het geld te springen omdat er eind mei weer een flinke portie staatsschuld moet worden afbetaald. Zonder het geld van de eurolanden en het IMF dreigt opnieuw een faillissement. Dat is meteen het volgende onderwerp van gesprek: hoe verder in 2015?

Lenen

De Grieken zeggen dat ze het vanaf volgend jaar wel weer zelf afkunnen en dat ze ervan uitgaan dat ze weer kunnen lenen op de kapitaalmarkt. Dat is Ierland tenslotte ook gelukt en Portugal gaat binnenkort dezelfde weg.

Toch is het zeer de vraag of Griekenland na vijf jaar en leningen van vele tientallen miljarden zover is. Een besluit zal er nog niet vallen. De ministers nemen graag de tijd tot na de zomer om over noodzaak, omvang en vorm van een derde hulppakket aan Griekenland te beslissen. Dan zijn in ieder geval de Europese verkiezingen achter de rug.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com