Geen gesprek Opstelten Molukkers

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Het gesprek dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zou hebben met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap gaat niet door. Opstelten wilde een brede Molukse delegatie toelichten wat het onderzoek inhoudt dat hij heeft laten instellen naar de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977. Maar Opstelten wil niet dat ex-kapers, nabestaanden van omgekomen kapers en hun advocaat Liesbeth Zegveld deel uit maken van de Molukse delegatie.

Bij de bestorming van de door Molukkers gekaapte trein door mariniers kwamen twee passagiers en zes kapers om het leven. Het nader archiefonderzoek dat nu in opdracht van Opstelten en zijn collega Hennis-Plasschaert van Defensie wordt verricht, moet meer duidelijkheid geven over de omstandigheden waaronder de kapers zijn gedood.

Niet passend

Volgens journalist Jan Beckers, die drie jaar onderzoek deed naar de afloop van de treinkaping, hebben mariniers buitensporig veel geweld gebruikt. Hij concludeerde dat mariniers enkele gewonde Molukse kapers hebben geëxecuteerd. Advocaat Liesbeth Zegveld bereidt namens de nabestaanden een procedure tegen de Nederlandse staat voor.

Omdat Opstelten aan de Molukse gemeenschap wilde uitleggen waar het archiefonderzoek uit bestaat, vroeg hij de stichting Buat een delegatie samen te stellen. Dat stuitte op veel weerstand bij de nabestaanden omdat die niet werden uitgenodigd. Volgens een woordvoerder van Opstelten vond de minister het niet passend om met nabestaanden en hun advocaat rond de tafel te gaan zitten gezien de aangekondigde procedure. De stichting Buat trok zich daarop terug.

Niet uit de weg

Junus Ririmasse, een van de drie kapers die de bestorming overleefden, is teleurgesteld dat het gesprek niet doorgaat. “Het onderzoek gaat toch over wat zich binnen de trein heeft afgespeeld? Waarom wil Opstelten daar met de nabestaanden niet over praten, zij zijn toch belanghebbend?”.

Volgens een woordvoerder van Opstelten gaat de minister het gesprek met de nabestaanden niet uit de weg. “Op het moment dat het onderzoek klaar is en de resultaten er zijn, zullen we zeker het gesprek met hen aan gaan. Maar niet nu.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com