Eredivisie 18/19: Familieman Dumfries, in vier jaar van amateurs naar miljoenenbal

Eredivisie 18/19: Familieman Dumfries, in vier jaar van amateurs naar miljoenenbal
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

In een tiendelige serie telt NOS Sport af naar het nieuwe eredivisieseizoen. Vandaag deel 10: PSV.

Het knisperende geluid van een over grind rijdende fiets wordt steeds luider. Verder is er weinig te horen op De Herdgang, het rustgevende trainingscomplex in Eindhoven, dat baadt in de snikhete zon. Het enige andere geluid dat door het bos galmt, is de luide stem van een trainer die zijn manschappen dirigeert, even verderop.

De fietser, een man, komt langszij. Hij draagt een blauw shirt met eenzelfde kleur pet en hopt van jeugdtraining naar jeugdtraining, telkens een praatje makend met toeschouwers langs het veld. Nu trapt hij richting het hoofdveld, richting de trainersstem. Hij passeert, knikt vriendelijk en toont zijn uitshirt van PSV. Rugnummer 8. Dumfries.

“Haal eruit!” “Tempo!” “Omhoog kijken, daar gebeurt het!” De luide stem is nu veel duidelijker te horen en komt uit de keel van Reinier Robbemond, de assistent-trainer van PSV, die midden op het veld en onder de aandacht van ruim honderd belangstellenden kordaat een partijvorm leidt. Hoofdcoach Mark van Bommel beschouwt het tafereel vanaf de zijkant.

Dumfries, al 50 jaar fan

Ondertussen parkeert de fietsende Dumfries zijn rijwiel, zijn ogen glijden even naar het veld zoekend naar zijn neefje Denzel, alvorens hij zich bij een groepje oudere supporters voegt dat de schaduw en een verkoelend drankje heeft opgezocht.

“Dat is m’n oom John. Hij is al zo’n vijftig jaar PSV-fan. Z’n hele huis staat vol PSV-artikelen”, vertelt Denzel Dumfries, de man voor wie we naar Eindhoven zijn afgereisd, even later nadat hij de training, een handtekeningen- en fotosessie en een aansluitende krachttraining heeft voltooid. “Dat ik nu bij PSV speel, maakt hem hartstikke trots.”

Denzel Dumfries maakte deze zomer voor 5,5 miljoen euro de overstap van sc Heerenveen naar de landskampioen. Tot groot genoegen dus van zijn oom. “Hij kijkt vooral bij de jeugd, maar als ik hem zie, loop ik ‘m natuurlijk niet voorbij. Toen m’n transfer rond was, belde ik hem pas een dag voordat ik ging tekenen. Anders was het moeilijk voor hem z’n mond te houden.”

Dumfries praat graag over zijn familieleden. Ze betekenen alles voor hem, maar daarover later meer. Het is tijd om uitgebreid te praten over de 22-jarige vleugelverdediger zelf, die het uitstekend naar zijn zin heeft bij zijn nieuwe club.

“De sfeer in de groep zit er goed in. Het voelde direct als thuis. Het leven in Eindhoven bevalt me. Er is meer te doen dan in Heerenveen. Daar ben ik blij om. En ja, de mensen herkennen me al”, zegt hij nadat we een rustig plekje hebben opgezocht.

Fijne prater, goede kop

Tijdens de training viel iets op: Van Bommel stapte even uit zijn rol als aandachtig toeschouwer en nam zijn zomerse aankoop bij zich. “Waar we het over hadden? Hoe ik positie moet kiezen, met name in aanvallend opzicht”, vertelt Dumfries, die al goed doorheeft wat er dit seizoen van hem verwacht wordt.

“Dat weet ik zeker”, zegt Dumfries, fijne prater met een goede kop, overtuigend. “We willen aanvallend voetbal spelen, dominant zijn. En daarin zijn ook de backs belangrijk. Ik moet m’n eigen, aanvallende spel spelen.”

Hij krijgt daartoe de mogelijkheid van Van Bommel, die Dumfries in de voorbereiding en in de verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord telkens een basisplaats gunde. “In die zin voelt het ook goed hier. Ik moet bewijzen dat ik verdien te spelen. Dat is mijn doelstelling: altijd spelen en optimaal presteren.”

Vier jaar geleden zag het leven van Dumfries er nog totaal anders uit, als amateur van BVV Barendrecht. Nu, op zijn 22ste, gaat hij als basisspeler van de landskampioen de voorronde van de Champions League in. Als het meezit, maakt hij binnenkort zijn eerste minuten op het miljoenenbal.

Vlammen

“Voor de buitenwereld gaat het heel snel, maar ik heb altijd doelstellingen gehad. Als je zag hoe mooi het kampioensfeest hier vorig jaar was… Ik wil hier een prachtige tijd meemaken en mezelf ontwikkelen. Ik heb altijd bewust geleefd, voor ogen gehouden dat ik profvoetballer ga worden. Gas geven, vlammen en gaan. Dat houd ik altijd in me.”

Een voorbeeld: Toen hij op 18-jarige leeftijd van de amateurs naar eerstedivisieclub Sparta vertrok, nam hij afscheid van Aruba, waarvoor hij twee keer uitkwam. De reden? Hij wilde voor Nederland uitkomen. “Iedereen dacht: waar heb jij het nou over? Nu al aan Oranje denken. Maar ik heb een doelstelling.”

“Dat ik hier sta, is vooral het gevolg van hard werken”, vertelt de speler die Dirk Kuijt altijd als voorbeeld heeft gehad. “Ik moet het net als hij hebben van mijn harde werken. Vrienden die ik een lange tijd ken, zeggen: ‘Ik heb respect voor hoe hard jij ervoor knokt en nooit opgeeft’.”

Daniel Schwaab klopt op de deur. “Denzel, bespreking”, roept de Duitse verdediger. Voor hij gaat, vertelt Dumfries nog even over zijn familie, waarvoor hij de opvallende tekst ‘Klavertje Vier’ op zijn kicks heeft gezet.

Stabiele factor

“Die staat voor mijn broertjes en zusjes; we zijn met z’n vieren. Mijn ouders hebben dat bedacht en dat houden we in stand. Onze groepsapp heet ook Klavertje Vier.”

Zijn ouders, broers en zussen. Oom John. Dumfries prijst zich bij PSV niet alleen gelukkig met de sportieve kansen, maar ook met de aanwezigheid en steun van zijn familie, die massaal aanwezig was bij zijn presentatie.

“Mijn familie betekent alles voor mij. Ze hebben mij altijd gesteund en zijn een stabiele factor voor mij. Dat koester ik…”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com