Duitsland trekt meeste asielzoekers

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Door redacteur Simone Loomans in Berlijn

Duitsland was vorig jaar het land waar wereldwijd de meeste vluchtelingen een asielaanvraag deden. Met 110.000 aanvragen staat het land bovenaan de VN-lijst met populaire vestigingslanden. De Verenigde Staten staan op nummer twee.

Volgens het rapport van vluchtelingenorganisatie UNCHR zijn er vooral veel aanvragen van Syriërs die de oorlog in hun land zijn ontvlucht. Ook komen er veel Afrikaanse vluchtelingen naar Europa, vooral via het Italiaanse eiland Lampedusa.

De meeste aanvragen in Duitsland zijn niet succesvol. Veel vluchtelingen worden afgewezen na ingewikkelde procedures die vaak maanden duren.

Demonstraties

In veel Duitse steden protesteren vluchtelingen tegen het strenge asielbeleid en de overvolle asielzoekerscentra. In Berlijn bivakkeert een groep van zo’n honderd vluchtelingen al bijna anderhalf jaar in een zelfgebouwd tentenkamp op een plein. De vluchtelingen van Oranienplatz eisen een verblijfsvergunning. “Kein Mensch ist illegal” staat er op de spandoeken rondom het tentenkamp.

In het midden van het plein staat een grote informatietent waar journalisten en toeristen terechtkunnen voor vragen. “Ik had nooit gedacht dat ik naar Europa zou komen en in een tent zou slapen”, zegt een vluchteling uit Libië. “Zelfs de dieren hebben in Duitsland rechten, waarom dan de mensen uit Afrika niet?”

Noodopvang

Het is de gemeente Berlijn de afgelopen maanden niet gelukt een oplossing te vinden voor de vluchtelingen. “We willen allemaal zo graag weg uit het kamp om Duits te leren en eindelijk te gaan werken,” zegt Mahadi uit Sudan. Toch zullen de vluchtelingen het kamp zonder verblijfsvergunning niet verlaten, want dan hebben ze helemaal niets meer. “De Oranienplatz is het symbool geworden voor de situatie van vluchtelingen in Duitsland.”

Ook de asielzoekerscentra in Berlijn zitten helemaal vol. De afgelopen wintermaanden zijn leegstaande scholen en overheidsgebouwen gebruikt voor noodopvang. In totaal kwamen er in 2013 ongeveer 6000 vluchtelingen naar Berlijn. Dit jaar worden er 2000 meer verwacht.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com