Dortmund zonder Bosz stabieler, saaier én succesvol

Dortmund zonder Bosz stabieler, saaier én succesvol
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De ene Peter is de andere niet. Tien dagen na het ontslag van Bosz bij Borussia Dortmund heeft opvolger Stöger al twee overwinningen op zak. Vanavond wacht het bekerduel met Bayern München.

“Het eerste wat ik na de zege op Mainz op mijn telefoon zag, waren de felicitaties van Peter Bosz.” Het zijn de woorden van technisch directeur Michael Zorc, die afgelopen zondag in een voetbaltalkshow van het Duitse Sky verscheen.

Gentleman Bosz, die enkele dagen daarvoor het veld moest ruimen na de thuisnederlaag tegen Werder Bremen, en Zorc kunnen nog altijd goed door één deur.

Dortmund, dat niet bekendstaat om het veelvuldig ontslaan van trainers, hield lang aan de Nederlander vast. Maar na acht competitieduels zonder overwinning moesten Zorc en algemeen directeur Hans-Joachim Watzke simpelweg ingrijpen.

Zorc onthulde bij Sky dat opvolger Stöger in de week voor het duel met Werder Bremen werd gepolst, voor het geval dat. De Oostenrijker, dit seizoen ontslagen bij 1. FC Köln, was afgelopen zomer al kandidaat voor de trainerspositie. Toen viel de keuze uiteindelijk op Bosz.

Onder leiding van Stöger voegde Dortmund prompt zes punten aan het totaal toe. Mainz (0-2) en Hoffenheim (2-1) kregen klop, waardoor ‘Die Schwarzgelben’ naar plek drie stegen. Wat opviel was dat het door Bosz gehanteerde 4-3-3 systeem ongewijzigd bleef.

Toch is de speelwijze niet hetzelfde. Het aanvallende voetbal, met als kenmerk het hoog druk zetten na balverlies, is voor een deel overboord gegooid.

Die ‘ren je rot-tactiek’ zorgde er onder Bosz voor dat zijn spelers gedurende de tweede helft een uitgebluste indruk maakten, waardoor de ruimtes op het veld steeds groter werden. Met fatale gevolgen. Zoals tegen aartsrivaal Schalke: 4-0 werd 4-4.

Stöger liet zijn elftal tegen Mainz en Hoffenheim vaak richting middenveld inzakken na balverlies, in plaats van de tegenstander direct af te jagen. De iets teruggeschoven Julian Weigl speelde weer in zijn kracht en is bij balbezit het bindmiddel tussen defensie en middenveld/aanval.

Het oogde zo allemaal wat stabieler, waardoor er minder met krachten werd gesmeten. Maar ook saaier dan onder Bosz.

Maar ja, in de top van de voetballerij gaat het om resultaten. En dat is wat Stöger tot nu toe bewerkstelligt. Ook al looft hij keer op keer de arbeid van voorganger Bosz. Dinsdag op de persconferentie voor de wedstrijd tegen Bayern München viel de naam van de Nederlander opnieuw.

Omdat sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang een twijfelgeval is voor vanavond, kreeg Stöger de vraag voorgelegd of hij wellicht voor een ander systeem kiest.

“Het is voor ons geen probleem om in een ander systeem te spelen. Ik kan zeggen dat Peter Bosz hier veel goede dingen heeft gedaan. Die dingen kan ik blijven toepassen. Met de kwaliteit van dit elftal heb ik veel mogelijkheden.”

Wederom een bewijs dat Bosz er nog altijd goed opstaat in Dortmund, maar dat de wetten van de profvoetballerij nu eenmaal kei- en keihard zijn.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com