‘Dopingcultuur uitbannen kost een generatie in Rusland’

‘Dopingcultuur uitbannen kost een generatie in Rusland’
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Het gaat nog jaren duren voordat de dopingcultuur in Rusland helemaal is verdwenen. Dat zegt de baas van het Russische antidopingagentschap RUSADA, Joeri Ganoes.

“Het is een cultuurkwestie. Er gaat een generatie overheen”, zei Ganoes tijdens het congres van het WADA, het wereldantidopingagentschap, in Lausanne.

“Het is aan ons om de jongere generatie te beschermen”, aldus Ganoes. Volgens hem moet er niet alleen bij sporters een andere mentaliteit komen. “Het ligt ook aan coaches en ouders. We moeten iedereen heropvoeden.”

Oude controleurs ontslagen

Sinds november 2015 staat RUSADA onder toezicht van het WADA, nadat een onderzoekscommissie een rapport had uitgebracht waarin een grootschalig en door de staat georganiseerd dopingprogramma was blootgelegd.

Sindsdien is er het nodige verbeterd bij de Russische dopingjagers, erkent het WADA. Zo is het budget verdubbeld en zijn alle oude controleurs ontslagen en vervangen door nieuw opgeleide controleurs. Maar helemaal tevreden is het WADA is nog niet.

De regering van Rusland erkent nog steeds niet dat er sprake was van een staatsprogramma en het WADA krijgt nog steeds geen toegang tot het Moskouse lab.

En dus blijft het RUSADA onder verscherpt toezicht staan. “Als het WADA niet kan aantonen dat hun dopingautoriteit integer is, dan is de rest van de wereld er niet van overtuigd dat er iets is veranderd”, aldus WADA-voorzitter Craig Reedie.

Een situatie die volgens Reedie vooral voor Russische atleten vervelend is. “Hun eigen sporters zijn de dupe. Hun deelname aan grote toernooien zal onzeker blijven.”

Bal ligt bij de Russen

Ondertussen voelt RUSADA-baas Ganoes zich machteloos. “We zijn hier niet verantwoordelijk voor en doen ons uiterste best om het gat tussen het WADA en ons machtscentrum te verkleinen.”

“We voldoen aan de belangrijkste eisen van het WADA. Ik sta namelijk in nauw contact met het WADA. Ik begrijp hun standpunt. Ze leggen het aan me uit en ik breng het vervolgens over aan onze officials.”

Voorlopig heeft dat nog niet het gewenste effect. De bal ligt volgens Reedie bij de Russen. “We verwelkomen graag een onafhankelijk en efficiënt RUSADA. Helaas doen de Russische autoriteiten er zo lang over om dat klaar te spelen.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com