Dodelijke tsunami’s sinds 2004

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Een tsunami is een vloedgolf die ontstaat door een aardbeving op zee. Als zo’n golf de kust bereikt, kunnen de gevolgen verwoestend zijn als gevolg van de enorme energie van de golf. Een overzicht van de belangrijkste tsunami’s sinds 2004.

Indonesië, 2004:

Na de (uitzonderlijk zware) aardbeving voor de kust van Sumatra, kracht 9,1 op de schaal van Richter, ontstaat een tsunami die de grootste natuurramp veroorzaakte in de recente geschiedenis. De vloedgolf die het gevolg was van de aardbeving bereikte veraf gelegen kusten in Thailand, Sri Lanka, India, Australië en zelfs de oostkust van Afrika. Totaal aantal slachtoffers: ruim 200.000.

Indonesië, 2006:

Aardbeving voor de kust van Java, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Totaal aantal slachtoffers: 659.

Salomonseilanden, 2007:

Aardbeving ver op de Stille Oceaan (kracht 8,0 op de schaal van Richter) bereikt de Salomonseilanden en eilanden die behoren tot Papoea-Nieuw-Guinea. Totaal aantal slachtoffers: 52.

Samoa, 2009:

Aardbeving voor de kust van de Samoa-eilanden met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Totaal aantal slachtoffers: 170.

Japan, 2011:

Een aardbeving voor de kust van Japan, kracht 9,0 op de schaal van Richter, wordt aan de hele Japanse oostkust gevoeld. Gebouwen in de miljoenenstad Tokio schudden, maar blijven overeind. Het belangrijkste gevolg van de beving is de tsunami die het noordoosten van het land bereikt, in de buurt van de stad Sendai. De kerncentrale van Fukushima, die aan de kust ligt, wordt deels verwoest door de beving en de tsunami. Daardoor ontstaat een gedeeltelijke meltdown, waarbij veel radio-actieve straling vrijkomt. De problemen bij de centrale zijn nog altijd niet voorbij en zullen nog tientallen jaren voortduren, zo verwachten kernwetenschappers. Totaal aantal slachtoffers: ruim 22.000.

Chili, 2014:

Aardbeving voor de kust met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Tsunami ontstaan met golven van twee meter hoog. Voor zover bekend, kort na aankomst van de tsunami aan de kust, (nog) geen slachtoffers. Waarschuwing blijft van kracht.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com