‘Dirk keek, leerde en klaagde nooit’

‘Dirk keek, leerde en klaagde nooit’
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Dirk Kuijt speelt vandaag (14.15 uur) in De Kuip zijn afscheidswedstrijd waarin vele van zijn voetbalvrienden acte de présence geven. Een feest der herkenning. Zijn goede vriend Alfons Groenendijk en oud-ploeggenoot Michael Mols halen herinneringen op.

The will is more important than the skill. Het is een gevleugelde uitspraak die Groenendijk direct oplepelt als hij een herinnering aan Kuijt moet noemen.

De routinier Groenendijk, bezig aan zijn laatste jaren als profvoetballer, en een piepjonge Kuijt werden eind jaren negentig bij FC Utrecht reisgenoten.

“Hij heeft zo’n anderhalf seizoen met mij meegereden”, herinnert Groenendijk zich. “Natuurlijk hadden we het vaak over voetbal, maar ook over zaken daarbuiten. Het was een mooie tijd. Sindsdien hebben we veel contact gehouden.”

Groenendijk ervaart tijdens de talloze autoritten tussen Zuid-Holland en de Domstad hoe leergierig de Katwijker is. “Hij stond altijd open voor aanwijzingen en probeerde daar zijn voordeel uit te halen. Dat was typisch Dirk. Dat heeft hem ook zover in zijn loopbaan gebracht.”

De goede vriendschap tussen de twee blijkt ook als Groenendijk naar zijn favoriete herinneringen aan Kuijt wordt gevraagd. “We scoorden in 2000 allebei toen we met Utrecht met 2-1 wonnen in De Kuip. Dirk maakte vlak voor tijd de winnende, dat hebben we toen samen uitgebreid gevierd.”

Afscheid

“Dat zijn mooie momenten, net als toen Dirk mij bij mijn afscheid als prof op de schouders nam. Zo’n jong ventje moest toch even zo’n 82 kilogram optillen, maar dat deed hij zonder problemen.”

Kuijt vormde in het seizoen 1998/1999 een sterk duo met Michael Mols bij FC Utrecht. De aanvaller kijkt met plezier terug op die samenwerking.

“Je zag direct dat Dirk een leergierige jongen was. Hij was niet nadrukkelijk aanwezig, zoals bijvoorbeeld Pascal Bosschaart destijds. Bosschaart was echt een schoffie, in de goede zin van het woord. Dirk was rustig en hoorde je nooit klagen,”

Mols vertrok na het succesvolle seizoen naar Glasgow Rangers. Kuijt zou later eveneens de stap naar het buitenland maken. “Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat Dirk zo’n mooie loopbaan zou krijgen. Bij zijn overstap naar Feyenoord had ik al m’n twijfels en hetzelfde dacht ik toen hij naar Liverpool vertrok”, zegt Mols.

“Maar elke keer bewees hij tegendeel. Typisch Dirk, hij groeide telkens in zijn rol. Hetzelfde gold bij Oranje.”

Is er nog iets wat de jonge Kuijt van de ervaren Mols leerde bij FC Utrecht? “Hij vroeg nooit echt iets specifieks, maar hij deed later wel dingen die ik ook altijd deed. Ik draaide altijd weg bij mijn tegenstander. Dat zag ik Dirk later ook doen, dat vond ik wel grappig.”

“Nee, hij heeft er vroeger nooit naar gevraagd”, besluit Mols. “Het was een jongen die keek en leerde.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com