De jacht op ‘marathonrecord’ Ten Kate is geopend

De jacht op ‘marathonrecord’ Ten Kate is geopend
http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Hij behoort nog altijd tot de snelste marathonlopers die Nederland ooit heeft gehad. Met zijn kenmerkende stijl en zijn al even typerende zonnebril liep Marti ten Kate in 1989 de marathon van Rotterdam in 2.10.04. Sindsdien is er nooit een landgenoot geweest die sneller was in de bekendste marathon van het land. 

Zondag azen Abdi Nageeye, Michel Butter en Khalid Choukoud op een tijd onder de twee uur en tien minuten. Ten Kate wacht het af. “Vier jaar geleden is er ook een poging gedaan. Toen lukte het niet…” 

Natuurlijk zijn er Nederlanders sneller geweest op de marathon. Het nationale record staat bijvoorbeeld op 2.08.21, in 2007 gelopen door Kamiel Maase. Maar die noteerde die mijlpaal in Amsterdam.

Valkuil

Nageeye wordt van de drie Nederlandse topper de meeste kansen toegedicht om Ten Kate te onttronen als snelste Nederlander ooit in Rotterdam. “Maar zijn valkuil is dat hij het Nederlands record aan wil vallen”, zegt Ten Kate.

“Volkomen logisch en begrijpelijk. Hij heeft zich al geplaatst voor de WK en kan vrijuit en met risico lopen. Maar het kan dan ook helemaal misgaan.”

Want weggaan op een schema van 2.08.20 vergt een andere aanpak dan als je je richt op 2.10.00. Butter en Choukoud zitten volgens Ten Kate dan ook op de tweede rang, maar staan klaar om de strijd met Nageeye aan te gaan.

“Het zou mij meevallen als zij in de buurt van de 2.10 komen. Maar stel dat Abdi zich op een hoop loopt en deze twee verstandig lopen… Wie weet kunnen zij er met de prijs vandoor gaan.” 

Aan een echte voorspelling waagt Ten Kate zich niet. Simpelweg omdat een marathon zich niet laat voorspellen. “Zelfs nú weten de lopers nog niet precies wat er in zit. Dat weet je pas op de ochtend zelf. Dan voel je hoe de wind staat en wat de temperatuur gaat doen. Er zijn vooruitzichten dat het 20 graden gaat worden. Heel veel Nederlanders vinden dat geweldig voor zondag, behalve deze drie jongens.” 

Lichterlaaie

Rotterdam verdient het wel om zijn 28 jaar oude record uit de boeken te schrappen, vindt de 58-jarige Ten Kate. “Het leeft zo ontzettend daar. Ik weet nog goed hoe ik in 1988 over de finish kwam. Ik kwalificeerde mij toen in Rotterdam voor de Olympische Spelen van Seoul. Dus voor mij was het prestatief al een geslaagde marathon.”

“Maar Belayneh Densimo liep in dat jaar een wereldrecord in Rotterdam. Dat was fantastisch. Die Coolsingel stond nog helemaal in lichterlaaie van dat wereldrecord toen ik arriveerde. Ik kwam vier, vijf minuten later binnen, maar het leek wel of de hele straat en omgeving stond te trillen. Geweldig om mee te maken.”

Zondag om 12.10.04 weten we of de tijd van Ten Kate de aanval van het Nederlandse trio overleefd heeft of niet. Hij gaat het allemaal rustig bekijken. “Ik gun het ze, echt waar, maar het is afwachten.”

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com