AD: spookstemmen in grote steden

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn in stembureaus duizenden fouten gemaakt, vooral in Amsterdam en Rotterdam. Er zitten grote verschillen tussen het aantal stembiljetten en het aantal uitgebrachte stemmen, schrijft het AD op basis van een eigen analyse.

In Amsterdam zijn in totaal 658 meer stemmen meer uitgebracht dan dat er kiezers kwamen. In andere stembureaus in de hoofdstad zijn juist in totaal 1820 minder stemmen uitgebracht dan het aantal kiezers dat werd geteld.

Ook in Rotterdam ging het mis. Daar waren in totaal 1666 ‘spookstemmen’. Er werden 459 stembiljetten meer aangetroffen dan dat er kiezers kwamen. In 1207 gevallen was het precies andersom: meer kiezers dan stembiljetten. In Den Haag ging het om enkele honderden en in Utrecht waren er 109 van deze onregelmatigheden.

Na sluiting van de stembureaus tellen de medewerkers niet alleen de stemmen. Ook wordt het aantal stembiljetten vergeleken met het aantal stempassen en volmachten.

“Effect klein”

Hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Marcel Wissenberg zegt in de krant dat de verschillen effect kunnen hebben gehad op de einduitslag, vooral bij mensen die voorkeursstemmen kregen of in het geval van restzetels.

De gemeente Rotterdam zegt tegen het AD dat het effect klein is. Een verklaring voor de verschillen kon de gemeente niet geven.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com