41 jaar parlementariër? Het kan

http://seo-site.nl/facebook-likes-kopen

De Duitse minister van Financiën Schäuble is sinds vandaag het langstzittende Duitse parlementslid. Zijn anciënniteit duurt al 15.080 dagen, oftewel ruim 41 jaar.

Schäuble zit sinds 1972 in de Bondsdag. Hij was toen met zijn 30 jaar een van de jongste parlementariërs. Inmiddels is hij 71.

De christen-democraat Schäuble is de meeste tijd van zijn politieke loopbaan minister geweest; eerst onder bondskanselier Kohl en sinds 2005 onder Angela Merkel. Als minister van Binnenlandse Zaken was hij in 1990 betrokken bij de hereniging van Oost- en West-Duitsland.

Al die tijd hield Schäuble zijn zetel in de Bondsdag. Ook een aanslag, waardoor hij sinds 1991 in een rolstoel zit, hield hem niet thuis.

Nederland

De langstzittende Nederlandse parlementariër was ARP-politicus Lodewijk Duymaer van Twist. Hij zat van 1901 tot 1946 in de Tweede Kamer. De SGP’er Gerrit Holdijk is nu het langstzittende actieve Kamerlid. Hij zit bijna 23 jaar in de Eerste Kamer. Vier Tweede Kamerleden zijn bijna 16 jaar parlementariër: Mariëtte Hamer van de PvdA, Kees van der Staaij van de SGP, en de SP’ers Harry van Bommel en Jan de Wit. Die laatste neemt volgende week afscheid.

Amerika

Schäubles anciënniteit valt overigens in het niet bij die van de Amerikaanse politicus John Dingell. Die zit al sinds 1955 voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. De 87-jarige Dingell maakte vorige maand bekend dat hij aan het einde van deze termijn stopt.

Reacties zijn gesloten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com